Hoppa till huvudinnehåll

Egenland

Villa Mehu, Kyrkslätt

Från 2021
Portkonstruktion med en skylt med texten "Mehu Villa Seve Sinistö, Humaljärvi, Vecklax, Alue 12, Palsta 3".
Bild: Eva Pursiainen / Yle

Livskonstnären Elis Sinistö byggde en eggande fantasivärld som idag väcker tankar om förfallande ITE-konstobjekt. Villa Mehu ligger på privat mark och kan besökas med markägarens tillstånd.

  • Villa Mehu är en mystisk och förfallen plats, en högborg för en alternativ livsstil. Det var Elis Sinistös (1912-2004) hem och en sagolik värld som han under flera årtionden byggde upp i ett skogsbryn i Kyrkslätt.
  • I Villa Mehu finns snillrika byggnader av återvunnet material, som Erakkomaja (Enstöringsstugan), Aurinkosauna (Solbastun) och Vuorimaja (Bergshyddan), en tornförsedd anordning.
  • För Sinistö var livet en fest och ett slags ständigt pågående performans. Han kallade sig själv för en social enstöring och älskade att dansa, spela och sjunga med besökare. Lyckligast är att vara lycklig var mottot han ofta hördes upprepa.
  • Efter Sinistös död var området i fara att förstöras. Numera ägs Villa Mehu av Elis Sinistös långvariga grannar som fortsättningsvis bor på tomten intill.
  • Besök är okej så länge man respekterar platsens anda och inte tar loss några souvenirer från byggnaderna.
  • Under årens lopp har byggnaderna och konstverken har förfallit, så en viss försiktighet är bra att hålla i minnet då man går omkring i Villa Mehu.
Grafik: blått streck, på mitten stiliserade vågor

Hitta hit: Skyltar till Villa Mehu från Vecklaxvägen. I början av Jatavägen (Jatatie) finns en parkeringsplats.

Villa Mehu, enstöringskonstnärens arv - Spela upp på Arenan

Över 100 unika resmål på Egenlands karta

Klicka här för mer Egenland-innehåll. Egenland är en tvåspråkig reseguide till Finland som lyfter fram publikens bästa och originellaste resmålstips.