Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Simon Skrabb går en kamp mot klockan för att bli EM-aktuell – tacklades brutalt av lagkamrat och fördes till lasarettet: ”Klarade av att kolla att benpiporna ser hela ut”

Från 2021
Simon Skrabb laddar för skott i landskamp.
Bildtext Simon Skrabb fick regelbundet speltid under det framgångsrika EM-kvalet.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Serie B-proffset Simon Skrabb hade inte marginalerna på sin sida under Brescias träningspass i söndags. En lagkamrat rammade honom så illa att han hann tro att karriären var i farozonen. Nu går han en kamp mot klockan för att ge sig själv en chans att bli aktuell för EM-slutspelet.

Skrabb gjorde ett inhopp i lördags då Brescia tog sin fjärde seger i svit genom att besegra Frosinone. Dagen efter gick det på tok då han tacklades av en lagkamrat.

– Vi kom båda i full fart och han märkte att han kommer otroligt fel in i situationen. Så han försökte ta sig undan men då halkade han och kapade mig i knähöjd. Det var inte hans bästa prestation i år direkt, säger han till Yle Sporten och skrattar uppgivet.

Skrabb skadade knät och den håller honom ur spel i åtminstone några veckor. Sannolikt fler. En magnetröntgen om ett par veckor kommer att ge ett mer definitivt besked.

– Ingenting är av i alla fall. Så det är väldigt positivt. Ingen operation behövs. Men hur lång själva läkningstiden blir är svårt att uppskatta. De som såg tacklingen säger att jag kan skatta mig lycklig att jag inte ligger och pusslas ihop på operationsbordet fortfarande.

Hur ont gjorde det?

– Då det inträffade kände jag en smärta jag aldrig har känt förr. Jag klarade av att kolla att benpiporna ser hela ut. Jag hade så ont att jag inte hade ont. Hur konstigt det än låter. Det smärtade från knät ner till tårna.

Anspråkslös kontakt med landslagsledningen

Skadan kom mycket olämpligt med tanke på det kommande EM-slutspelet. Skrabb var regelbundet i landslagstruppen under Finlands framgångsrika EM-kval

– Just nu är det en väldig kamp mot klockan för att jag ens ska kunna föreställa mig själv i ett EM-slutspel i sommar.

Simon Skrabb vinkar till publiken.
Bildtext Simon Skrabb deltog i festligheterna efter att Finland fixat EM-biljetten.
Bild: Yle / Tomi Hänninen

Finlands förbundskapten Markku Kanerva presenterade i onsdags Finlands VM-kvaltrupp. Skrabbs namn fanns naturligtvis inte på spelarlistan. Han avslöjar att Kanerva inte kontaktat honom särdeles ofta på sistone.

– Hans uttagning till VM-kvalet handlade nog mer om en petning än själva knät.

Den 26-årige Skrabb tror att hans hackiga säsong med olika skador och avbrott är den stora orsaken till att han halkat ned i Kanervas rangordning.

– Då jag är frisk och i full form ser jag mig själv som en landslagsspelare. Inget snack om den saken.

Egna företaget ger andrum

Det har nu gått fyra dagar sen olyckan. Skrabb medger att han har känt sig ganska så förstörd i och med att smärtan var fruktansvärd.

– Jag såg framför mig ”Hej då EM” och en sommar på kryckor. Det var tuffa dagar.

Den första undersökningen gav emellertid ett bättre besked än han hade ens vågat hoppas på. Nu skattar han sig lycklig att han har sitt företag att ägna sin tid åt.

– Att bara ha fotbollen i huvudet i ett sådant här läge blir snabbt tufft.

Simon Skrabb i kvalmatch mot Grekland 2019.
Bildtext Skrabb har spelat 14 landskamper.
Bild: imago images/ANE Edition/ All Over Press

Skrabb talar av erfarenhet. Han insåg då han genomgick ett par operationer under sina år i IFK Norrköping att fotbollskarriären inte varar för evigt.

– Tacklingen i söndags kunde ha avslutat min karriär. Skulle min fot ha varit fast i marken skulle det sannolikt ha varit tufft att komma tillbaka.

– Jag insåg kalla fakta för ett par år sen. Det kan ta slut när som helst. Lika bra att förbereda sig och ha något att falla tillbaka på om det plötsligt kommer en dag då fotbollen tar slut. Eller senast då man själv väljer att lägga ner sin karriär.

Diskussion om artikeln