Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin till motattack mot Biden – men öppnade samtidigt för ny dialog

Från 2021
Rysslands presidenr BVladimir Putin småler.
Bildtext Putin sa att det är vanligt att människor ser sina egna egenskaper hos andra
Bild: /All Over Press

Förolämpningarna haglar nu tätt mellan USA och Ryssland. Tidigare i veckan sa USA:s president Joe Biden att hans ryska kollega Vladimir Putin är en själlös mördare. I dag svarade Putin i en televiserad videokonferens.

Putin framförde en rad anklagaelser mot Biden, men tillade senare att han är öppen för samtal, redan i morgon eller på måndag.

Putin sa att han är villig att diskutera bilaterala frågor och andra frågor, som till exempel regionala konflikter.

Samtidigt föreslog Putin att samtalen kunde vara offentliga. Hur allvarligt menat förslaget är och hur det skulle arrangeras är oklart.

En mördare utan själ

I en intervju för den amerikanska tv-kanalen ABC fick Biden frågan om han anser att Putin är en mördare. Han svarade: det gör jag.

Biden sa också att Putin saknar själ och att den ryska presidenten kommer att få betala ett pris för försöken att påverka det amerikanska presidentvalet.

Ryssland reagerade med att kalla hem sin ambassadör från Washington för konsultationen om de framtida relationerna med USA.

Slaveri och psykologi

I dag valde president Putin att besvara angreppet. Putin sa att Bidens kommentar speglar USA:s egna problem. Han lyfte upp BLM-demonstrationerna och sa att det är ett resultat av slaveri och morden på svarta amerikaner.

Enligt Putin brukar människor också se sina egna egenskaper i andra.

‒ Jag minns hur vi i min barndom, när vi bråkade på gården, brukade säga att: det krävs en för att känna igen en. Och det är inte ett sammanträffande, inte bara barn som skämtar. Det finns en mycket djup psykologisk mening i det, sa Putin.

‒ Vi ser alltid våra egna egenskaper i andra människor och tror att de alltid är som vi själva är, tillade han.

Putin sa att han känner Biden personligen och i en förtäckt hänvisning till Bidens ålder önskade han också sin kollega god hälsa.

‒ Jag önskar honom god hälsa och jag säger det utan att vara ironisk eller skämta, sa han.

Talade till hemmapubliken

Den höjda tonen och de i alla fall tillfälligt försämrade relationerna mellan USA och Ryssland beror till stor del på maktskiftet i Washington.

Ex-president Donald Trump anklagades ofta av Demokraterna för att vara allt för mjuk i sin hållning mot Ryssland och Biden verkar nu vilja visa att han kommer att vara betydligt hårdare.

Bidens uttalanden var med andra ord riktat till hemmapubliken.

Samtidigt påminde ordvalen i intervjun att Trump lämnar tydliga spår i den amerikanska debatten. Om Trump hade kallat en statsledare för själlös mördare hade Demokraterna sannolikt inte sparat på kritiken.

Men nu verkar Biden känna sig pressad att gå lika hårt ut som föregångaren.

Att Ryssland reagerar hårt på Bidens kommentarer är inte heller överraskande. Putin har satsat mycket prestige på utrikes- och geopolitik och vill visa att ingen hoppar Ryssland på näsan längre.
Därför var också Putins attacker mot Biden främst riktade till det ryska folket.

Men de personliga attackerna har samtidigt rapporterats över hela världen och det betyder att de riskerar att skapa svårläkta skador i relationerna mellan de två största kärnvapenmakterna.

Källor: AFP, AP