Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL:s vaccinationsgrupp vill ge fler doser till regioner med högt incidenstal

Från 2021
Nationella vaccinexpertgruppens ordförande professor Ville Peltola
Bildtext Nationella expertgruppen för vaccinationsfrågors ordförande Ville Peltola säger att sjukvårdens bärkraft är hotad i de värst drabbade regionerna
Bild: Päivi Leppänen / Yle

Den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor (KRAR) rekommenderar att epidemiläget i de olika regionerna borde beaktas i fördelningen av vaccindoser.

KRAR konstaterar i ett pressmeddelande att spridningen och antalet patienter i sjukvård varierat stort mellan olika regioner under hela pandemin.

‒ I regionerna med höga incidenstal är antalet sjukhuspatienter och patienter som behöver intensivvård redan så högt att det hotar hälsovårdens bärkraft, säger KRAR:s ordförande Ville Peltola.

Han tillägger att de regionala skillnaderna i risken att smittas nu överskrider skillnaderna mellan olika yrkesgrupper.

THL ska nu utreda hur förslaget kan förverkligas i praktiken. THL lovar att föra en dialog med kommunerna och sjukvårdsdistrikten.

Enligt THL måste man också ta i beaktande jämlikheten och de vaccineringsbokningar som redan gjorts i kommunerna.

Om Social- och hälsovårdsministeriet stöder förslaget kan en ny förordning om vaccineringarna träda i kraft om tidigast tre till fyra veckor.

Vaccinexpertgruppen föreslår att den nya modellen skulle ta det rådande pandemiläget i alla regioner i beaktande.

Enligt modellen skulle vaccinerna fördelas enligt befolkning, de senaste veckornas coronafall och antalet personer som tagits på sjukhus. I dag fördelas vaccinerna enligt befolkningsmängd.

Överläkare Hanna Nohynek vid THL uppger i pressmeddelandet att den nya modellen skulle leda till en femtedel färre allvarliga coronafall tills alla vuxna finländare vaccinerats.

Samtidigt skulle förseningarna i lågriskregionerna inte bli oskäligt långa, uppger hon.