Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Maria Ohisalo om hatet mot kvinnliga politiker: "Ett problem för demokratin – vem vågar längre delta i politiken?”

Från 2021
Uppdaterad 19.03.2021 08:29.
Maria Ohisalo i riksdagen.
Bildtext De grönas ordförande, inrikesminister Maria Ohisalo ser de hatiska skriverierna som ett sätt att tysta ner kvinnliga politiker.
Bild: Pekka Tynell / Yle

Inrikesminister Maria Ohisalo (Grön) säger att hatet på sociala medier har fått många kvinnor att avstå från att ställa upp i kommunalvalet. Enligt en rapport från Natos strategiska kommunikationscentrum hör hon själv till de värst drabbade.

Enligt rapporten är kvinnliga ministrar i Finland utsatta för en exceptionell hatkampanj på Twitter. Deras värderingar, beslutsförmåga och ledaregenskaper ifrågasätts ständigt – ofta med sexistiska och misogyna undertoner.

– Det är ett sätt att tysta ner kvinnor, att använda makt. De säger att det vore bra för dig att vara tyst och inte tala om vissa ämnen. Särskilt ämnen som invandring och klimat leder till mer hatprat, säger De grönas ordförande och inrikesministern Ohisalo.

Enligt Ohisalo, som själv enligt rapporten hör till de värst drabbade, har hatet på sociala medier fått flera kvinnor och representanter för olika minoriteter att inte ställa upp i kommunalvalet.

– Många som jag har diskuterat med inför valet har sagt att de inte är beredda att leva i en stämning där man hela tiden måste vara beredd på hatprat. Det är ett hot mot demokratin om det ska handla om vem som vågar delta.

Rapporten ledde till kritik mot regeringen

När rapporten spreds på sociala medier under torsdagen ifrågasattes den omedelbart – också av ledande oppositionspolitiker.

Många försökte göra sig lustiga över att rapporten beställts av regeringen själv, trots att den initierats redan under regeringen Sipiläs tid. Statsrådet har inte heller betalat för den.

– Jag kunde fråga dem om de själva har upplevt något sådant som vi inom regeringen nu upplever, kommenterar Ohisalo.