Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pettersbacka skola i Vörå får fortsätta tillsvidare – blir fråga för nya fullmäktige

Från 2021
Närbild av en gammal träbyggnad, beige färg, det står Petterinmäen koulu på väggen.
Bildtext Pettersbacka skola välkomnar elever också till nästa läsår. På längre sikt blir det Vörås nya fullmäktige som fattar beslut om skolnätet för kommunens finskspråkiga minoritet.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Vörå fullmäktige beslöt på torsdag kväll att finska Pettersbacka skola får fortsätta tillsvidare. Hur det finska skolnätet i kommunen ska se ut i framtiden blir istället en fråga för det nya fullmäktige som väljs i sommar.

- Vi förde en lång men saklig diskussion i frågan, berättar fullmäktigeordförande Kjell Heir (SFP).

I januari beslöt nämnden för utbildning och småbarnspedagogik i Vörå att lägga ner skolan på grund av för få elever. Eleverna skulle anvisas skolplats i grannkommunen Kauhava genom köptjänst, något som många familjer i Pettersbacka önskat sig.

Också dagvårdsenheten Leppäkerttu skulle läggas ner och familjerna önskade att deras barn skulle få en enhetlig lärstig från småbarnspedagogik upp genom hela grundskolan i Kauhava och knyta sina vänskapsband där.

Leena Nikkari-Östman (SFP), som leder nämnden för utbildning och småbarnspedagogik, föreslog under fullmäktigemötet att den modell som nämnden förordat skulle bli gällande.

Förslaget gick ut på att Pettersbacka skola och Leppäkerttu daghem skulle läggas ner 2022 och tjänsterna köpas från Kauhava.

De finskspråkiga familjerna skulle välja sin skola genom geografiska upptagningsområden. Finska skolan i Oravais skulle fortsätta som hittills.

Styrelsens förslag vann

Nikkari-Östmans förslag förlorade ändå i fullmäktiges omröstning, berättar Kjell Heir.

- Rösterna föll 16-9 för styrelsens förslag, säger Heir.

Det innebär att Pettersbacka skola och Leppäkerttu daghem får fortsätta tillsvidare. Samtidigt innebär det att frågan, som blivit något av en långkörare i många kapitel för Vörå kommun, får fortsätta vänta på slutlig lösning.

Fullmäktige har nu återtagit det sparkrav som tidigare ställts på kommunens finska bildningssektor, men det nya fullmäktige som väljs i sommar ska under sin mandatperiod fundera på nya lösningar.

- I fullmäktige var det många som framhöll att vi vill måna om vår finskspråkiga minoritet i kommunen och fortsätta locka nya finskspråkiga till Vörå, säger Heir.

Under de många vändningar som frågan om Pettersbacka skola tagit har ett återkommande argument varit att skapa en helt ny finskspråkig skola på en plats i kommunen som skulle samla alla finskspråkiga och gärna även tvåspråkiga elever.

Diskussion om artikeln