Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige och Norge ger besked om Astra Zeneca-användning nästa vecka

Från 2021
Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, på pressträff på regeringskansliet framför svenska flaggor.
Bildtext Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att myndigheten tar några dagar att analysera läget efter EMA:s besked om Astra Zeneca.
Bild: STELLA Pictures/All Over Press

Både WHO och Europeiska läkemedelsmyndigheten har nu meddelat att Astra Zenecas vaccin är tryggt och effektivt. I Norge och Sverige togs beskedet i går emot med att länderna nu ser över hur vaccinprioriteringen ska se ut, och återkommer med besked senare.

Norge fortsätter utreda orsakssambandet mellan de misstänkta biverkningarna och Astra Zeneca-vaccinet.

– Vi går vidare med våra undersökningar och ska värdera vaccinets plats i vaccinationsprogrammet. Vi tar sikte på att komma med en värdering i slutet av nästa vecka, sade norska folkhälsoinstitutets direktör Camilla Stoltenberg på en pressträff på torsdagskvällen.

Vi ska värdera vaccinets plats i vaccinationsprogrammet

Liknande besked kom Folkhälsomyndigheten i Sverige med.

– Folkhälsomyndigheten behöver nu några dagar att analysera situationen och se hur Astra Zeneca kan användas i Sverige, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på svenska regeringens och myndigheternas pressträff på torsdagskvällen.

Folkhälsomyndigheten behöver analysera situationen och se hur Astra Zeneca kan användas i Sverige

Besked om hur Sverige ställer sig till användningen av Astra Zeneca väntas nästa vecka. Men Folkhälsomyndigheten kommer redan i dag fredag att återkomma med besked om eventuella förändringar i prioriteringsordningar i vaccineringarna.

– Regionerna måste nu koncentrera sig på att i första hand och så skyndsamt det går med tanke på vaccintillgången genomföra vaccination av de äldre, sade Johan Carlson.

En del svenska regioner har redan tidigare kritiserats för att prioritera sjukvårdspersonal i stället för äldre i vaccineringen. Nu uppmanas de än en gång koncentrera sig på de äldre. Tidigare under dagen kom det rapporter från Norge om att de tre misstänkta fall av blodproppar som funnits där är hos patienter som är yngre, under 50 år gamla.

Vaccinen är en viktig väg ut ur pandemin

Folkhälsomyndigheterna i båda länder understryker ändå att vaccineringen är avgörande för att länderna ska ta sig ut ur det läge med hög smittspridning de har nu.

– Vaccinen är en viktig väg ut ur pandemin, men det är samtidigt viktigt med tillit till vaccinen och vaccinationsprogrammet, sade Camilla Stoltenberg.

I Danmark har Läkemedelsstyrelsen och Sundhetsstyrelsen mötts och diskuterat vaccinet och sagt att de ger besked senare fredag eftermiddag, rapporterar DR.

Diskussion om artikeln