Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Feminist ska representera Ryssland i Eurovisionen – nu utreds hon för uppvigling till manshat

Från 2021
Uppdaterad 19.03.2021 11:12.
Rysk- tadzjikistanska Manizha Sangin under ett uppträdande i Krasnogorsk den 9 mars.
Bildtext Rysk- tadzjikistanska Manizha Sangin under ett uppträdande i Krasnogorsk den 9 mars.
Bild: Valery Sharifulin/All Over Press

Ryska nationalister och konservativa religiösa kretsar är upprörda över Rysslands bidrag till årets ESC. Manizhas låt tar upp sexism mot ryska kvinnor. Nu ska hennes låttext utredas på högsta ort. Hon anklagas för att uppvigla till manshat.

29-åriga Manizha Sangin är född i Tadzjikistan, men bor i Ryssland. Ryska tv-tittare har alltså röstat fram hennes bidrag "Rysk kvinna" som den låt som ska representera Ryssland vid ESC-finalen i Rotterdam i maj.

Låten beskrivs som en blandning av rap, pop och rysk folkmusik, men framför allt handlar låttexten om den ryska kvinnan och tar upp diskriminering som ryska kvinnor utsätts för.

I texten hyllar Manizha den ryska kvinnans styrka och uppmanar kvinnor att vara självständigare. Dessutom uppmanar hon till uppror mot diskriminering och sexistiska attityder vad gäller exempelvis kvinnors ålder och utseende.

Manizha Sangin har redan tidigare profilerat sig som en frispråkig förkämpe för kvinnor, hbtq-personer och flyktingar.

Krigsveteraner och ortodoxa kvinnor är ute efter Manizha

The Guardian rapporterar att Rysslands federala utredningskommitté, som utreder de allvarligaste brotten i Ryssland, nu har fått en begäran från en "offentlig organisation" om att utreda Manizhas Eurovisionsbidrag för "möjliga olagliga uttalanden".

Talespersonen för utredningskommittén säger till ryska RIA Novosti att den här begäran kommer att följas upp, helt enligt rysk lag.

Enligt The Guardian har åtminstone förbundet för ortodoxa kvinnor och en webbsajt som ägnar sig åt krigsveteraner protesterat högljutt mot Manizhas låt.

Anklagas för manshat och för att förolämpa den ryska kvinnan

Det ortodoxa kvinnoförbundet har publicerat ett öppet brev där organisationen kräver att Manizhas video och hennes deltagande i ESC stoppas.

Enligt brevet uppviglar Manizhas låttext till manshat och underminerar därmed den traditionella familjen.

Webbsajten Veteranskije Vesti, i sin tur, har publicerat ett öppet brev riktat till utredningskommittén där man kräver att kommittén inleder en brottsutredning mot låten.

Enligt Veteranskije Vesti är syftet med låten att "allvarligt förolämpa och förödmjuka" de ryska kvinnornas värdighet.

Källor: The Guardian, The Moscow Times, Yle

Diskussion om artikeln