Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland igen världens lyckligaste land – coronaåret bara ökade Finlands försprång i täten

Från 2021
Uppdaterad 19.03.2021 10:54.
Tre personer i silhuett som hoppar med en solnedgång i bakgrunden.
Bildtext Hur lycklig är du?
Bild: Mostphotos \ BlueOrange Studio

Coronapandemin hamnade i fokus när årets lycklighetsrapport började sammanställas. För Finlands del betyder det att vi lyckas hålla tätplatsen och öka på avståndet till de övriga länderna.

År 2020 har varit ett avvikande år.

Med de olycksbådande orden börjar årets internationella lycklighetsrapport. Den här gången är det mycket fokus på hur invånarna i olika länder har uppfattat livet under pågående coronapandemi.

Delvis just tack vare coronapandemin behåller finländarna sin plats som världens lyckligaste folk. Det är fjärde gången Finland är i topp.

Efter Finland följer Island, Danmark, Schweiz och Nederländerna nästan jämsides på platserna två till fem. Alla nordiska länder finns bland de åtta främsta.

Nya Zeeland är det enda landet utanför Europa som klarar av att vika en plats i topp 10.

I botten hittar vi Zimbabwe, Tanzania och Jordanien.

Det ska påpekas att tiotals länder inte har kunnat tas med i jämförelsen den här gången på grund av svårigheter med att utföra enkäten under coronapandemin.

Hela rapporten kan läsas på webbplatsen World Happiness Report.

Lyckoboost av lättade coronarestriktioner

På tal om pandemin: den har påverkat lyckan i så gott som alla länder.

Enligt rapporten har de positiva känslorna inte påverkats nämnvärt av pandemin, utan det är de negativa känslorna som har ökat.

Detaljer som påverkar speciellt mycket negativt är till exempel om antalet smittade och döda i ett land stiger kraftig. De som inte kan jobba på grund av pandemin har också blivit mer missnöjda med sina liv.

Å andra sidan leder lättade coronarestriktioner till en snabb lyckoboost. På många håll har dessutom mental hälsa fått mera uppmärksamhet under pandemin, vilket driver upp lyckokänslorna i världen.

Kvinnliga ledare fokuserar oftare på välbefinnande

En detalj som forskarna lyfter fram är att de 23 länder som hade kvinnliga regeringschefer i allmänhet har klarat av coronapandemin bättre än andra länder, vilket i sin tur leder till ett lyckligare folk.

Enligt rapporten fokuserar flera av de kvinnliga ledarna på att det ska finnas ett allmänt välbefinnande bland folket, samtidigt som de satsar på åtgärder som kväver coronaepidemin och håller coronadödligheten låg. Det har gynnat de här länderna i lyckomätningen.

Om man jämför med den rapport som kom ut i fjol har Finlands försprång i toppen ökat en aning. Det beror just på att konsekvenserna av coronapandemin inte har drabbat oss lika mycket som flera andra länder nära toppen.

Tio i topp och i botten år 2021

Frågor om positiva och negativa känslor

Lycklighetsrapporten är sammanställd huvudsakligen utgående från svar som det amerikanska opinionsmätningsföretaget Gallup har samlat in i 95 länder. Även Lloyd’s Register Foundation, Imperial College London och Yougov har deltagit med data.

I undersökningen frågas bland annat om den som svarar har varit glad eller känt njutning under föregående dag, eller om det är negativa känslor som till exempel oro eller ilska som har varit rådande.

Invånarna får också själva bedöma hur bra de upplever att deras liv är.

I de flesta länder får ungefär tusen per land svara på frågorna. Enkäten görs varje år och i vanliga fall sammanställs rapporten utgående från enkäter under tre år för att svaren ska bli fler.

Den här gången används svaren som är insamlade under år 2020 för att få en bild av hur coronaåret har påverkat människor, så osäkerheten är större.