Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stökiga uttåget i Europaspelet för Rangers: Rasistiskt påhopp mot Glen Kamara – Slavia Prag anklagar finländaren för våldsamheter efter matchen

Från 2021
Glen Kamara i Rangers är upprörd.
Bildtext Glen Kamara blev riktigt upprörd i slutminuterna av Europa League-matchen mot Slavia Prag.
Bild: All Over Press

Rangers uttåg i Europa League blev kaosartat – och Glen Kamara utsattes för ett rasistiskt påhopp, rapporterar engelska medier. ”Det är en stor besvikelse att de kallar oss lögnare”, säger Rangers-tränaren Steven Gerrard.

Skotska ligamästaren Rangers har gjort sitt i vårens Europa League-slutspel. I går kväll vann Slavia Prag med 2–0 i Glasgow och avancerade till kvartsfinal.

Tjeckernas seger hamnade ändå i skuggan av de scener som engelska medier skriver om. I slutminuterna av matchen ska Slavia Prags Ondrej Kudela ha sagt något rasistiskt till Rangers-mittfältaren Glen Kamara.

Efter matchen utbröt heta diskussioner på planen som involverade Rangers tränare Steven Gerrard. På presskonferensen efter matchen var det en upprörd Gerrard som gav sin syn på vad som hade hänt.

– Min spelare sa till mig att han blev utsatt för rasism. Jag känner och tror på Glen till hundra procent. Deras spelare orsakade det här och något måste ske snabbt, men det är ovanför mitt huvud. Oavsett stöder jag Glen, säger Gerrard enligt BBC.

– Hela situationen var långt ifrån normal. Om jag vill säga något till en annan spelare behöver jag knappast täcka munnen. Matchen var avgjorde och det fanns ingen orsak att göra så, säger han enligt The Guardian.

"Väldigt upprörd"

Gerrard försökte fråga Kamara om han ville bli utbytt, men så blev det inte. I stället hamnade Gerrard i en ordväxling med Slavia Prags tränare Jindrich Tripisovsky och delegater från det europeiska fotbollsförbundet Uefa.

– Efter matchen sa Glen att han inte tänkte klart. Han ville fortsätta, han var helt klart väldigt upprörd.

Den engelska spelarikonen skjuter över ansvaret på Uefa. Han hoppas att Uefa tar tag i frågan omgående.

– Jag kan bara hoppas på att det inte sopas under mattan. Det här är fortfarande för vanligt i sporten. Många jobbar stenhårt för att utrota det.

Anklagar Kamara för våld

I ett uttalande från Slavia Prag medger Ondrej Kudela att han svor med riktning Kamara, men han förnekar rasism.

”Vår motståndare spelade väldigt fult. Våra spelare har inte upplevt något liknande i den moderna Europacupfotbollen”, skriver den tjeckiska klubben om Rangers som åkte på två utvisningar.

Enligt Slavia Prags version ska det också ha gått hett till efter slutsignalen på Ibrox. Laget ska inte ha släppts in i sitt omklädningsrum och Kamara ska ha gått till attack mot Kudela med sina nävar. Enligt Pragklubben ska Gerrard och representanter från Uefa ha sett vad Kamara gjorde.

– Det är en stor besvikelse att de försöker försvara sin spelare och kallar oss lögnare, säger Gerrard om Slavia Prags ståndpunkt.

Fiasko för Tottenham

De sju övriga kvartsfinalklara lagen i Europa League är Arsenal, Manchester United, Dinamo Zagreb, Granada, Roma, Villarreal och Ajax.

United slog ut Milan efter en 1–0-seger på San Siro. Paul Pogba gjorde målet som tog den engelska jätten ett steg närmare en titel.

– Paul kan göra väldigt stor skillnad för oss. Han var inte redo för att spela mer än 45 minuter, säger Uniteds tränare Ole Gunnar Solskjær om Pogba – tillbaka efter en skadeperiod.

England fick däremot inte en trippel i avancemang. Tottenham kraschade i Kroatien och tappade sitt 2–0-överläge. Dinamo Zagrebs hattrickhjälte Mislav Orsic avgjorde i förlängningen – ett fiasko för Tottenham.

– De fick fram blod, svett, energi – och till slut också glädjetårar. Mitt lag såg inte ut att spela en viktig match. Jag är besviken på vår inställning. Det var vinn eller försvinn i dag – och vi försvann, säger Tottenhams tränare José Mourinho enligt BBC.

Europa League-kvartsfinalerna lottas i dag.

Diskussion om artikeln