Tanzania fick sin första kvinnliga president – konstiga uppgifter i svang om föregångarens död
På fredag tillträdde 61-åriga Samia Suluhu Hassan som ny statschef i Tanzania. Som vicepresident övertog hon posten efter president John Magufulis överraskande död.
Hassan är den första kvinnliga presidenten i Tanzanias 57-åriga historia. Hon kommer i enlighet med författningen att fullfölja resten av Magufulis fem år långa mandatperiod, fram till år 2025.
Installationsceremonin hölls i presidentens residens i Dar es Salaam, Tanzanias största stad och kommersiella centrum. Iförd röd hijab och med Koranen i sin högra hand lovade Samia Suluhu Hassan att följa och skydda Tanzanias grundlag.
Varken hon eller de flesta av de närvarande - ministrar, officerare och två tidigare presidenter - bar munskydd.
I ett kort uttalande sa den nya presidenten att det är dags att komma över inbördes tvister och stå enad som nation.
Till Hassans första åligganden hör att konsultera det regerande partiet Chama Cha Mapinduzi (CCM) om utnämning av en ny vicepresident. Partiets centralkommitté sammanträder på lördag.
Nästan okänd utanför landet
Samia Suluhu Hassan är för närvarande den andra kvinnliga statschefen i Afrika, vid sidan av Etiopiens president Sahle-Work Zewde. I Etiopien har presidenten dock främst en ceremoniell roll.
Hassan är också den första tanzaniska presidenten som är född i Zanzibar, den delvis självstyrande ögruppen i Indiska oceanen. Hon har gjort en lång karriär inom lokalpolitiken och som parlamentsledamot.
Hon utsågs till John Magufulis vicepresidentkandidat i valet 2015, och fortsatte på posten efter att Magufuli blivit omvald i oktober 2020. Valet kantades av beskyllningar om fusk.
Den nya presidenten var ändå nästan okänd för omvärlden då hon i onsdags meddelade om Magufulis bortgång i TV. Hon beskrivs som en vänlig och konciliant byggare av samförstånd, och därmed som raka motsatsen till den impulsive föregångaren, vars stil gjorde honom känd som Bulldozern.
Hassan sa att Magufuli avlidit av hjärtproblem, men den exakta dödsorsaken är fortfarande oklar. Presidenten hade före dödsbeskedet inte setts i offentligheten på över två veckor.
Uppges ha dött efter sjukhusvistelse
John Magufuli var en känd coronaskeptiker, och det går rykten om att han hade sökt vård utomlands efter att ha smittats av viruset.
Enligt den kenyanska tidningen Daily Nation avled Magufuli redan förra veckan. Tidningens källor uppger att han vårdades på ett sjukhus i Nairobi för "akuta hjärt- och andningssjukdomar".
Sedan det visat sig att han inte kunde återupplivas blev han utskriven och förflyttad tillbaka till Dar es Salaam, där han avled torsdagen den 11 mars, uppger Daily Nation.
Även Tanzanias främste oppositionsledare Tundu Lissi säger sig ha fått besked att Magufuli led av covid-19, och att han dog redan för en vecka sedan.
Magufuli blir den andre östafrikanske ledare som dör under mystiska omständigheter. I juni i fjol dog den likaledes coronaskeptiske presidenten i Burundi, Pierre Nkurunziza, av "hjärtfel". Det skedde sedan hans fru flugits till Nairobi för att behandlas för coronasmitta.
