Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förra Nordeachefen Casper von Koskull anser att EU misslyckats med vaccineringen: "Finland skulle ha klarat det bättre på egen hand"

Från 2021
Casper von Koskull.
Bildtext Nordeas tidigare koncernchef Casper von Koskull har redan fått den första dosen av coronavaccinet. Han insåg att han inte skulle behöva vänta lika länge på att få vaccinet i England som han skulle vara tvungen att göra i Finland.
Bild: Yle/Barbro Ahlstedt

EU har misslyckats och sopat misstagen under mattan, och kanske hellre velat peka och skylla på andra. Kritiken kommer från Nordeas tidigare vd Casper von Koskull som redan är vaccinerad tack vare sitt andra hem i London.

Efter fyra turbulenta år som koncernchef för storbanken Nordea gick Casper von Koskull i pension i fjol. Idag delar han sin tid mellan hemmen i Finland och England.

Att också ha en adress i London visade sig vara lyckosamt för 60-årige von Koskull.

– Jag fick första dosen av vaccinet för tre veckor sedan.

Att von Koskull hade möjlighet att få vaccinet beror på att vaccineringskön i Storbritannien går enligt ålder och som bäst vaccineras personer över 55 år. I Storbritannien har nästan 26 miljoner britter av landets 67 miljoner invånare redan fått en första dos av vaccinet.

– Många har frågat mig vilket vaccin jag fått, men jag brukar säga att det inte är poängen. Utan poängen är jag har fått ett skydd.

Stora skillnader i vaccineringstakten

von Koskull berömmer hur britterna har koordinerat vaccineringskampanjen.

Han anser att en bidragande orsak till att Storbritannien har klarat sig bättre än många andra länder är att landet inte längre hör till EU.

– Vaccinfrågan har EU skött otroligt dåligt. Man har misslyckats och sopat misstagen under mattan, och kanske hellre velat peka och skylla på andra.

Casper von Koskull

von Koskull understryker att han inte är för det brittiska utträdet ur EU. Han är en stor vän av Europa och det europeiska samarbetet, men han menar att vaccineringstakten tyder på att EU och Bryssel är byråkratiska och långsamma.

– Bryssel är en byråkratisk långsam och lite arrogant organisation, som aldrig riktigt har klarat av sådana här stora projekt.

– Jag tror att Finland skulle ha klarat det bättre på egen hand.

Ett påstående som upprepade gånger har omkullkastas av EU-kommissionen.

I en intervju för Svenska Yle försvarar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen EU:s gemensamma vaccinupphandling. Enligt henne har koordineringen varit avgörande för att undvika ett scenario där de fyra, fem största medlemsländerna skulle ha fått tillgång till vaccin medan flera små EU-länder skulle ha blivit utan.

Casper von Koskull gästar Daniel Olin i kväll klockan 20.00 på Yle Fem och på måndag 22.3 kan en längre version av intervjun höras på Yle Vega klockan 19.22.

Hör Casper von Koskull berätta om den turbulenta tiden som koncernchef för Nordea och om hur han under vissa perioder utsattes för hat och hot. Hela intervjun finns på Yle Arenan:

Casper von Koskull: De kriminella är alltid tre steg före bankerna - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln