Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysklands hälsovårdsminister vill se Sputnikavtal

Från 2021
Tysklands hälsovårdsminister Jens Spahn håller presskonferens
Bildtext Tysklands hälsovårdsminister Jens Spahn öppnar för inköp av det ryska coronavaccinet Sputnik.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Tyskland överväger att förlänga sin coronanedstängning efter att smittfallen i landet på nytt börjat öka. Den tyska regeringen uttrycker samtidigt allt mer irritation över EU:s vaccinprogram.

Hälsovårdsminister Jens Spahn lät på fredagen förstå att Tyskland mycket snart kan ingå avtal om inköp av det ryska coronavaccinet Sputnik.

Vaccindoserna räcker inte

Robert Koch-institutet, som ansvarar för coronabekämpningen i Tyskland, varnar för att fallen nu igen ökar exponentiellt efter att en del restriktioner lyfts och nya, mer smittsamma virusvarianter börjat sprida sig.

– De stigande siffrorna kan betyda att vi inte kan ta ytterligare steg för att öppna upp under de kommande veckorna. Tvärtom kan vi till och med tvingas att ta steg tillbaka, sa Tysklands hälsovårdsminister Jens Spahn på fredagen.

Tyskland är på väg in i en tredje coronavåg och Spahn sa att den vågen inte kan stoppas enbart genom vaccineringar.

– Det finns inte tillräckligt många vaccindoser i Europa för att hejda en tredje våg genom enbart vaccineringar, sa Spahn.

Han tillade att det kommer att ta veckor innan alla riskgrupper är vaccinerade, även om EU:s vaccinbeställningar håller tidtabellen.

Vill ha Sputnikavtal

Spahn sa att han är för att ingå ett nationellt avtal med Ryssland för att ge Tyskland tillgång till Sputnik V-vaccinet.

– Jag tror att vi kan ingå avtal, och göra det snabbt, sa Spahn under en presskonferens på fredagen.

– Jag är faktiskt starkt för att vi gör det på nationell nivå om inte Europeiska unionen gör något.

Spahn sa att Tyskland är i nära kontakt med Ryssland om Sputnik V. En av de stora frågorna som måste besvaras inför ett eventuellt avtal är hur många doser Ryssland kan leverera, tillade han.

Förbundsstater skyndar på

Samtidigt uppmanar Tysklands regioner EU att skynda på sin granskning av Sputnik och se till att det kan fördelas effektivt över unionen efter att vaccinet godkänts.

– Europa måste förhandla snabbt och inte vänta på godkännandet. Det här är en vädjan att inte tappa ytterligare en chans, sa Bayerns mäktiga regeringschef Markus Söder på torsdagen.

– Om det handlar om att att produktionen av Sputnik är svår så kunde vi erbjuda att tillverka det i Tyskland, tillade han.

Ryssland har redan ingått preliminära avtal om tillverkning av Sputnik i Italien, Frankrike, Spanien och Tyskland, men det är oklart hur konkreta planerna är.

En rad EU-länder har beslutat att köpa in Sputnik på egen hand utan att vänta på Europeiska läkemedelsverket EMA:s beslut.

Källor: AFP, DW, Reuters