Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Inte lönt att sanera Haddom skola – ärendet behandlas på torsdag

Från 2021
haddom skola i lovisa
Bildtext Haddom skola behöver renoveras grundligt. Arkivbild.
Bild: YLE/Stefan Härus

För att få pli på inneluftproblemen i Haddom skola i Lovisa skulle det krävas en omfattande renovering på nästan en miljon euro. Det kan vara alltför dyrt för staden.

Saneringen beräknas kosta sammanlagt 954 000 euro, vilket ger ett pris på lite över 2200 euro per kvadratmeter. Projektet skulle ta cirka två år.

I årets budget har man inte reserverat några pengar för renoveringen.

Näringslivs- och infrastrukturnämnden ska ta ställning till frågan på sitt möte nästa torsdag (25.3). Beslutsförslaget är att renoveringen inte inleds på grund av höga kostnader.

Problemen började för ett år sedan

Det var i april 2020 som staden började undersöka skolbyggnaden, efter att en del av personalen fått symtom som tyder på inneluftproblem.

Under sommaren försökte man fixa problemen genom att till exempel bygga ett regnvattenavloppssystem runt huset och öka på ventilationen i lokalerna.

Det hjälpte inte, så i oktober 2020 flyttade hela skolan ut ur huset och in i baracker i centrum av Lovisa.

Under hösten och vintern undersöktes byggnaden grundligt av ett utomstående företag.

I januari blev den slutliga rapporten klar, och den innehöll flera åtgärdsförslag: bottenbjälklaget borde förnyas helt och en stor del av de nedre stockarna borde bytas ut.

Också omklädningsrumsflygeln på 25 kvadrat behöver förnyas.

Totalsanering

Eftersom renoveringsbehovet är så omfattande så leder det till att en del av byggnadens husteknik måste bytas ut samtidigt, och då börjar renoveringsbehovet närma sig en totalsanering.

Därför har man i kostnadsberäkningen också lagt till priset för servicemålning samt renovering av dörrar och fönster, sammanlagt 105 000 euro.

Om du vill läsa mer om undersökningarna som gjorts så hittar du rapporter och resultat för materialmikrobprover på stadens webbplats.

Diskussion om artikeln