Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ena dagen fanns jobbet och andra dagen inte, men Cindy Björkqvist hoppas ännu – alla permitterade kommer inte ha ett jobb kvar efter coronakrisen, säger Hankenforskare

Från 2021
Evenemangskoordinator Cindy Björkqvist i festsalen Agroksenmäen hovikellari.
Bildtext Evenemangskoordinatorn Cindy Björkqvist har varit helt eller delvis permitterad i ett år nu.
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Över en natt försvann allt jobb på företaget där Cindy Björkqvist arbetar med evenemangsplanering. Det är ett litet företag som har en festlokal i Fiskehamnen i Helsingfors. Festen tog bokstavligen slut för det lilla evenemangsföretaget då coronaepidemin bröt ut för ett år sedan.

Från att ha ordnat 120 olika tillställningar och fester om året övergick verksamheten till total tystnad.

– Allt hände jättesnabbt. Inom ett dygn svängde det från att vi trodde att allt var bra till att jag följande dag kom på jobb och fick min första permitteringslapp i handen, berättar Cindy Björkqvist.

Hon har varit helt eller delvis permitterad i ett år nu. Företagets kalender tömdes helt på bokningar och det fanns inget jobb kvar. Arbetsgivaren var tvungen att permittera de anställda.

– Till en början kändes det ganska overkligt. Ingen visste egentligen i det skedet vad det här går ut på och hur länge det kommer att ta eller vad som överhuvudtaget kommer att hända.

Cindy Björkqvist har fått jobba lite, en eller ett par dagar i veckan, under det gångna året.

– Det har varit jätteviktigt för mitt eget psykiska välmående att ha någonting att göra. Allt annat, alla hobbyer och fritidsaktiviteter, har förbjudits. Det har varit viktigt att kunna jobba ens lite.

Tusentals jobb försvann när coronapandemin bröt ut

Cindy Björkqvist är inte ensam. Det finns över 75 000 permitterade i Finland. Jämfört med tiden innan coronapandemin så är det en rejäl uppgång, antalet permitterade har trefaldigats under det gångna året. Och branscherna som drabbats är många, allt från evenemangsbranschen till transportbranschen och handeln.

Forskardoktor Emma Nordbäck arbetar vid Institutionen för företagsledning och organisation på Hanken och forskar i distansarbete. Hon säger att coronaepidemin påverkat arbetsmarknaden på väldigt olika sätt.

– Det har påverkat oss alla olika. Om du råkar vara i kunskapsbranschen och jobba i ett it-bolag som kanske lyckats skapa en ny affärsmodell som får bolaget att växa så är det ju hemskt annorlunda jämfört med om du jobbar i evenemangsbranschen, säger Nordbäck.

Emma Nordbäck, tutkija, Hankenin ulko-oven edessä.
Bildtext Forskaren Emma Nordbäck tror inte att alla jobb finns kvar efter coronaepidemin.
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Det finns inget att slösa sina pengar på

Skyltarna som vanligtvis står utanför på gården och önskar gästerna välkomna till festlokalen står nu övergivna i entrén. Cindy Björkqvist berättar att hon redan då hon började studera visste att planering av evenemang var hennes grej. Hon är i sitt drömyrke och ett byte av jobb eller yrke har inte känts aktuellt trots permitteringen.

– Såklart har det funnits tankar på att studera eller börja med något annat men eftersom jag är helt säker på att det är det här jag vill göra så har det stannat vid det. Jag har jobbat här i snart tio år och jag känner mig som en del av företaget. Jag har valt att stanna här, förklarar Björkqvist.

Hon berättar att hon klarat av tiden som permitterad relativt bra. I slutändan var det inte en överraskning att det gick så här. Ekonomiskt har det också gått ihop eftersom allt är stängt, inga utlandsresor har varit möjliga och hobbyerna har varit på paus. Det har hållit utgifterna i styr.

Evenemangskoordinator Cindy Björkqvist jobbar med sin dator.
Bildtext Cindy Björkqvist har utvecklat ny verksamhet åt evenemangsföretag under det gångna året.
Bild: Rinna Härkönen / Yle

Permitterad med möjligheter

Cindy Björkqvist berättar att de på evenemangsföretaget nu under det gångna året haft möjlighet att göra sådana saker som det normalt inte finns tid till eller som bara blir ogjorda.

– Vi har utvecklat vår verksamhet och försökt komma på nya saker som vi kan förverkliga sedan när läget är bättre. Det har varit väldigt positivt och något som jag själv tyckt om att jobba med. Det har varit givande för mig, säger Cindy Björkqvist.

För en del permitterade har det gångna året kanske öppnat nya möjligheter, funderar också arbetslivsforskaren Emma Nordbäck. Man har haft tid att försöka hitta på något nytt eller kanske studera.

– Företagen har fått tid att tänka på vad som är viktigt för dem, de har haft tid att förnya sig och utforska nya möjligheter. En del företag har utvecklat sina produkter och tjänster, säger Nordbäck.

Cindy Brörkqvist, tapahtumajärjestäjä, Agroksenmäen hovikellari
Bildtext Istället för festsällskap på över hundra personer betjänar nu den här festlokalen några personer åt gången, under ett spel där deltagarna försöker lösa ett mordmysterium.
Bild: Rinna Härkönen / Yle

“Jag litar på att ha ett jobb efter coronan”

Så länge vi är inne i coronaepidemin kan ingen med säkerhet säga hur det blir efteråt. Men att det kommer att se annorlunda ut på arbetsmarknaden och också i arbetslivet är helt säkert, säger forskaren Emma Nordbäck. Alla de tiotusentals permitterade kommer inte ha jobb att återgå till efter att coronaviruset fåtts under kontroll.

– Det kommer att vara en mycket lång väg tillbaka. Det beror på hur branscherna börjar dra efter coronan. Men det kommer att ta tid, säger Nordbäck.

Evenemangskoordinator Cindy Björkqvist har inte gett upp hoppet på att kunna återvända till sitt heltidsjobb efter coronaepidemin även om hon inte heller tror att det kommer att återgå till det som det vara innan.

– Förhoppningsvis kommer evenemangen tillbaka snabbt. Jag litar på att folk kommer ha ett stort behov av att träffa andra människor. Evenemangen kommer tillbaka i något skede, tror Cindy Björkqvist.

Diskussion om artikeln