Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kärkkäinens grundare har kopplingar till nynazism – Makia avlägsnar sina produkter ur sortimentet

Från 2021
Kärkkäisen tavaratalo Lahdessa tammikuussa 2021
Bildtext Kärkkäinen-kedjan bedriver näthandel och har dessutom en rad varuhus, som detta i Lahtis.
Bild: Petri Niemi/Yle

Klädmärket Makia avbryter sitt samarbete med varuhuskedjan Kärkkäinen. Som skäl anger Makia de värderingar som kedjans ägare Juha Kärkkäinen ger uttryck för, och hans verksamhet i sociala medier, rapporterar Yle Uutiset.

Exakt vilka värderingar det rör sig om specificerar Makia inte. I ett pressmeddelande talar grundaren och varumärkeschefen Joni Malmi om toleransens stora betydelse för Makia.

– Alla har samma värde och är lika viktiga, oavsett ålder, etnicitet, religion, kön eller andra liknande faktorer, skriver Malmi.

Juha Kärkkäinen, Kärkkäinen-bolagets grundare och vd, vägrar att kommentera saken för Yle.

Det har stormat mycket kring Juha Kärkkäinen, i synnerhet på grund av hans kopplingar till nynazistiska Nordiska motståndsrörelsens medlemmar och hans vetenskapsfientliga yttranden om coronaviruset.

På sina öppna Facebook-sidor hävdar Kärkkäinen bland annat att coronapandemin planerats i förväg, att Grönlands istäcke växer och att munskydd är farliga.

År 2013 dömdes han till böter för hets mot folkgrupp med anledning av sina judefientliga artiklar. Då verkade Kärkkäinen som vd för Magneettimedia, som han även grundat.

Sedermera har Kärkkäinen lämnat Magneettimedia och tagit avstånd från sina nynazistiska kopplingar. Bland annat Fiskars, Finlayson, Joutsen och flera andra finländska bolag har tidigare avslutat samarbetet med Kärkkäinen.

Varken ånger eller korrigering

Makia säger att bolaget under en längre tid tvingats förklara samarbetet med Kärkkäinen. Samarbetet har ådragit Makia kritik främst i sociala medier.

Klädtillverkarens kreativa chef Totti Nyberg säger att man velat ge Kärkkäinen en möjlighet "att bättra på verksamheten och uppträdandet". Så har dock inte skett.

– Inte har han heller i något skede bett om ursäkt, ångrat sina uttalanden eller korrigerat sina ansvarslösa åsikter.

Beslutet att avbryta samarbetet har enligt Nyberg försvårats av att Makia är ett litet bolag, vars omsättning till stor del kommit från Kärkkäinen.

Makias produkter har sålts i Kärkkäinen varuhus sedan år 2013. Bolaget uppger att det tar tid innan varorna tagits bort, och att redan sålda varor ska levereras som överenskommet.

Detta är en översättning av Petteri Lindholms artikel Vaatemerkki Makia vetää tuotteensa Kärkkäinen-tavarataloista, joiden perustaja tunnetaan uusnatsiyhteyksistä – "Ei katumusta tai anteeksipyyntöjä"

Diskussion om artikeln