Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Samtalen med Kina var tuffa och direkta men en del av våra intressen sammanföll

Från 2021
USA:s utrikesminister Antony Blinken talar med Yang Jiechi, ansvarig för utrikesärenden och Kinas utrikesminister Wang Yi
Bildtext USA:s utrikesminister Antony Blinken talar med Yang Jiechi, ansvarig för utrikesärenden och Kinas utrikesminister Wang Yi under ett möte i Alaska
Bild: AFP / Lehtikuva

De första samtalen mellan den amerikanska presidenten Joe Bidens administration och den kinesiska ledningen var "tuffa och direkta" men parterna hittade också gemensamma intressen. Samtalen fördes i Alaska.

Samtalen inleddes med att vardera parten anklagade den andra för aggressiv aktivitet som rubbar den globala stabiliteten.

Tre sessioner av samtal hölls under torsdagen och fredagen.

USA:s utrikesminister Antony Blinken sa efter samtalen att han inte var överraskad av de kinesiska representanterna försvarade sig efter att han uttryckt sin oro över mänskliga rättigheter i Xinjiang, Tibel och Hongkong. Blinken hade också kritiserat Kina för cyberattacker samt den press som Kina utövar på Taiwan.

- Men vi hade också en hel del ärliga diskussioner och sammanfallande intressen gällande Iran, Nordkorea, Afghanistan och klimatfrågor.

Samtalen var avsedda att utgöra ett slags utbyte av åsikter, och inga överenskommelser väntades.

- Vi hade väntat oss tuffa och direkta samtal om en lång rad frågor, och det var exakt det vi hade, sa Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan.

Också Kina uttryckte sig i försiktigt positiva ordag

Den kinesiska toppdiplomaten Yang Jiechi sa också att samtalen under de två dagarna i Anchorage hade varit uppriktiga, konstruktiva och nyttiga, men att det fortfarande nog råder oenighet gällande vissa frågor, rapporterar den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Antony Blinken och säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan berättar om mötet med kinesiska ledare
Bildtext Antony Blinken och säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan berättar om mötet med kinesiska ledare
Bild: AFP / Lehtikuva

Diskussion om artikeln