Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Janne Hyöty är Vasabon med 50 listettor i Japan – ska nu dela med sig av sina kunskaper i en låtskrivarakademi

Från 2021
Janne Hyöty.
Bild: Yle / Barbro Ahlstedt

Vasabon Janne Hyöty har gjort det igen. Musikern, låtskrivaren och producenten Hyöty har än en gång varit med om att skriva en låt som klättrat upp till toppen på den japanska singellistan.

Det var för tio år sen som en av Janne Hyötys låtar för första gången var listetta i Japan. Artisten var gruppen Kat-Tun och låten hette "Birth".

– Den gick rakt upp på första platsen och sålde platina på en vecka. Det innebär 250 000 fysiska skivor sålda - i Japan säljer man fortfarande mycket skivor, säger Hyöty

Nu var det alltså dags igen. Gruppen Kat-Tun har återförenats efter en paus på tre år och firar dessutom femtonårsjubileum. Janne Hyöty anlitades för att skriva en av låtarna till comebackskivan, vilket han gjorde tillsammans med Kazunari Okada.

– Den är också titelmelodi till en japansk TV-serie som började sändas i januari. Serien "Red eyes" sänds på prime time, lördag kväll.

Singeln "Roar" såldes i dryga 200 000 exemplar redan under första dagen och rusade upp på den japanska singelförsäljningslistans första plats.

"Vad är J-pop?"

Det var omkring år 2009 som Janne träffade en japansk musikförläggare som lyssnade på mina låtar och tyckte att det lät som J-Pop.

– På den vägen var det sen, jag skrev och sände dit låt efter låt, säger Hyöty.

Så småningom "lossnade det" och Janne började också få låtar utgivna. Sammanlagt har han skrivit omkring 250 låtar för den japanska marknaden. Alla har inte getts ut, men det har blivit flera hits genom åren.

– Sammanlagt har jag varit med om femtio listettor.

Trots framgångarna är Janne Hyöty en doldis i Japan. Han har besökt landet tre gånger, men har inte behövt värja sig för några fans.

– Inte bryr sig lyssnarna om vem som har skrivit musiken, jag trivs väldigt bra med det också, säger han.

Lär ut sin magi

Nu ska Janne Hyöty faktiskt dela med sig av de kunskaper som bland annat har gett honom framgångar i Japan, Sydkorea och även Kina.

Han kommer att leda projektet Lafo Songwriters Academy, som inleds nu i vår. Det är en ny utbildning som startas i samarbete med yrkeshögskolan Novia.

– Det är en låtskrivar- och producentutbildning som består av åtta moduler - bland annat ett låtskrivarläger i juni, kurser i EDM, i sångproduktion, i musikadministration med mera.

Ansökningstiden till programmet inleddes den 17 mars. Mer information finns på webbplatsen Lafo Songwriters Academy.

Diskussion om artikeln