Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vulkanutbrott i närheten av Reykjavik – inga människor uppges ha skadats

Från 2021
Uppdaterad 20.03.2021 16:31.
Vulkanutbrott på Island - Spela upp på Arenan

Ett vulkanutbrott pågår i närheten av berget Fagradalsfjall ungefär 40 km utanför Islands huvudstad Reykjavik. Inga människor uppges vara skadade, men flygtrafiken stoppades och huvudvägen till Reykjavik stängdes tillfälligt.

Enligt isländska myndigheter är utbrottet hittills relativt småskaligt och sprickan som uppstod är runt 500 meter lång. Inga människor har skadats och ingen uppges vara i fara.

Himlen färgades röd och lava har kunnat ses flöda ut från dalen Geldingadalur.

På Twitter laddade Islands meteorologiska institut upp en video, tagen från kustbevakningens helikopter, över Geldingardalur.

Landets rundradiobolag RUV har också twittrat om utbrottet.

Polisen och kustbevakningen har uppmanat allmänheten att hålla sig borta.

Polisen uppmanade också invånare som bor öster om vulkanen att stänga sina fönster och stanna inomhus på grund av risken för luftburen förorening.

Vulkanutbrottet var väntat och isländska myndigheter varnade redan för några veckor sedan att ett vulkanutbrott var troligt, när en jordbävning med magnituden 5,7 upptäcktes på Island den 24 februari i närheten av Reykjavik.

Grindavik på Island har haft 40 000 jordbävningar på tre veckor.

Programmet är inte längre tillgängligt
Över 40 000 jordbävningar på tre veckor i isländska Grindavik - nu hoppas invånarna på vulkanutbrott så att de äntligen får sova - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Källa: AFP, REUTERS

Diskussion om artikeln