Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Jan Vapaavuori: Att ställa upp i presidentvalet känns avlägset och osannolikt

Från 2021
Jan Vapaavuori i programmet Morgonettan.
Bildtext Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori gästade Morgonettan i dag.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori säger i dagens upplaga av Morgonettan att det känns väldigt osannolikt att han skulle ställa upp i presidentvalet 2024. Inte heller andra politiska uppdrag verkar lockande.

Jan Vapaavuoris beslut att lämna politiken kvarstår. Vapaavuori meddelade redan i november i fjol att han kommer att lämna politiken och inte heller ställa upp i borgmästarvalet.

I Morgonettan säger Vapaavuori att det även känns avlägset att ta på sig Samlingspartiets ordförandeskap.

– Jag tror att statsministern är den som främst kan påverka landets angelägenheter. Jag siktade på den posten 2014, men folket bestämde sig för något annat. Jag tror att det här är slutbehandlat i och med det, säger Vapaavuori.

Vapaavuori förlorade kampen om Samlingspartiets ordförandeskap 2014 mot Alexander Stubb.

– Jag är 55 år gammal. Man har bara ett liv. Om du kan göra olika saker under ditt liv är det rikedom, säger Vapaavuori.

Vapaavuoris sista år som Helsingfors borgmästare har varit mycket krävande. I det stora hela är han ändå nöjd med vad han åstadkommit under sin tid som borgmästare.

– Vi är en starkare stad än vad vi var för fyra år sedan, ekonomin är i balans, vi är en modernare stad, en mera internationell stad och en stad som är dynamisk och hela tiden går framåt.

Efterlyser bättre samarbete mellan myndigheterna

Helsingfors har drabbats hårt av coronapandemin. Restaurang- och evenemangsproduktionsbranschen lider och många har förlorat sina jobb.

På frågan vad som borde åtgärdas i Helsingfors med tanke på det prekära coronaläget svarar Vapaavuori: "allt".

– Vi befinner oss i svår situation just nu. Varenda dag har vi för höga siffror. Det som är akut är att få ner antalet positiva fall.

Vapaavuori säger att han har föreslagit ett närmare och mer praktiskt samarbete mellan olika ministrar.

Enligt honom har förslaget inte behandlats, även om många av utmaningarna med det praktiska genomförandena under krisen kunde ha undvikits genom bättre gemensam planering och samarbete.

– För att hantera coronakrisen krävs exceptionella åtgärder inom en exceptionellt snabb tidsram och därför bör samarbetet mellan alla aktörer – regeringen, ministerier, kommuner och myndigheter – vara smidigt under krisförhållandet, betonar Vapaavuori.

Blir ordförande i Finlands olympiska kommitté

Vad som händer efter att Vapaavuori avgår som borgmästare är ännu osäkert. Vapaavuori säger att han inte vill planera för långt i framtiden.

Det som redan nu är säkert är att Vapaavuori kommer att axla rollen som ordförande för Finlands olympiska kommitté.

Vapaavuori efterträder Timo Ritakallio som varit ordförande den senaste fyraårsperioden.