Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronademonstranter bröt mot polisens order – cirka 400 personer samlades på Medborgartorget i Helsingfors

Från 2021
Uppdaterad 20.03.2021 18:19.
demonstration mot coronarestriktioner
Bildtext Demonstranterna rör sig i samlad tropp trots polisens order.
Bild: Lehtikuva

Dagens demonstration mot myndigheternas coronarestriktioner samlade cirka 400 deltagare i Helsingfors. Enligt polisen i Helsingfors följde demonstranterna till en början inte direktiven utan samlades i stora grupper. Efter ett visst parlamenterande lät polisen demonstrationen fortsätta.

Enligt reglerna får högst sex personer mötas på ett och samma ställe, och därför hade arrangörerna anmält ett tiotal mindre grupper till protesten. Men grupperna flöt ändå samman då demonstrationen kom i gång.

En person greps utanför riksdagshuset, uppger Helsingforspolisen. Personen betedde sig störande och lydde inte polisens order.

Marschen skedde i samlad tropp

Protesten inleddes med en marsch från Senatstorget längs Alexandersgatan mot Medborgartorget där en demonstration inleddes klockan 14. I marschen deltog uppskattningsvis 300 personer och i demonstrationen utanför biblioteket Ode vid Medborgartorget cirka 400.

Vid 14.30-tiden twittrade polisen att demonstrationen inte kan fortsätta så länge deltagarna inte iakttar gällande regler. Polisen krävde att demonstranterna skulle dela upp sig i mindre grupper om de ville fortsätta med sitt demonstrerande.

Vid 16-tiden gav polisen klartecken och lät demonstrationen fortsätta. Tal kunde hållas men folk måste hålla avstånd.

demonstration mot coronarestriktioner
Bildtext Munskydden lyste med sin frånvaro vid dagens protest
Bild: Lehtikuva

Polis till Svenska Yle: Demonstrationen förlöpte inte enligt planerna

Kommissarie Jarmo Heinonen ledde polisens arbete vid demonstrationen. Han sa till Svenska Yle på eftermiddagen att demonstrationen på Medborgartorget inte förlöpte på det sätt som man kommit överens om med arrangörerna.

Polis med vinterkläder och svart munskydd.
Bildtext Kommissarie Jarmo Heinonen sa att polisen inte tänker ta till krafttag.

– En okontrollerbar mängd människor har packat sig på platsen trots att planen var att det skulle komma 15 grupper på 6 personer för att demonstrera. Övriga demonstrationer skulle ske utanför området, sa han.

– Dessutom måste cirka 300 personer lämna platsen så det inte är för många på plats samtidigt. Vi väntar och ser hur läget nu utvecklar sig, sa Heinonen.

Han försäkrade att polisen inte hade några planer på att ta till våldsamma åtgärder för att avbryta demonstrationen.

Demonstrationen hindrade till exempel inte trafiken.

– Det är främst hälsoaspekterna som oroar oss, sa Heinonen.

"Måste få ifrågasätta myndigheternas beslut"

Aktivisterna menar att coronarestriktionerna åstadkommer mer skada än nytta, och att de begränsar människornas frihet. De protesterade mot vaccinationerna, ansiktsskydden och restriktionerna.

En av aktivisterna heter Christoffer Weiss och hade kommit till huvudstaden från Karis. Han hade samlat en grupp demonstranter på tillåtna sex personer.

– Vi är här för att vi ifrågasätter myndigheternas åtgärder. Fler än sex stycken får inte samlas men ändå får man gå till butiken. Bland annat det ifrågasätter vi, sa han.

En man ute  i dåligt väder
Bildtext Christoffer Weiss tycker coronaåtgärderna är överdrivna.

– Vi undrar också om inte myndigheterna överdriver faran med pandemin. Varje år dör det ju människor i influensor och annat.

Han ifrågasatte också det vettiga i att flytta fram kommunalvalet. Enligt honom är det viktigt att man kan kritisera myndigheternas beslut.

Oro för yttrandefriheten

Jonas Nordberg, en av demonstranterna på plats på medborgartorget, sa att han känner oro för att rättigheten till en ordentlig samhällelig debatt nu har har begränsats radikalt.

Han betonade de demokratiska rättigheterna och rätten att yttra sig.

– Utvecklingen är oroväckande i det här landet, i EU och runtom i världen. Den här tillställningen har inget med coronaviruset att göra utan det handlar om rättigheten att vara en fri medborgare i det här landet, sa Nordberg.

Han sa sig vara glad över att så många demonstranter hade kommit till platsen, men tyckte att det var ofattbart att antalet demonstranter var begränsat.

En man intervjuas i Helsingfors centrum.
Bildtext Jonas Nordberg: Det är viktigt att tala om yttrandefrihet.

Nordberg var också av den åsikten att det inte finns någon risk för smitta utomhus.

– Här ute är en frisk vind så här är nog väldigt tryggt att vara. De flesta av oss håller ett normalt avstånd som man annars också håller i det här landet, sa han.

Vid 16.30-tiden meddelade polisen att demonstration började vara över och att folk avlägsnade sig från Medborgartorget. En förundersökning om eventuella brott utesluts inte.

Artikeln har uppdaterats med uppgifter från polisen både på Twitter och via intervju på platsen. Dessutom preciserades antalet demonstranter.

Diskussion om artikeln