Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Inga fler världscuptävlingar eller mästerskap för Martin Johnsrud Sundby – är ändå inte färdig som skidåkare

Från 2021
Uppdaterad 20.03.2021 13:09.
Martin Johnsrud Sundby pustar ut efter målgången.
Bildtext Martin Johnsrud Sundby har gjort sitt i världscupsammanhang.
Bild: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

Skidåkaren Martin Johnsrud Sundby meddelar att det är färdigtävlat i landslaget. Den 36-årige norrmannen, som har nått stora framgångar i världscupen men haft svårt att få till det i mästerskap, ska nu inleda en ny satsning, uppger han till NRK.

Martin Johnsrud Sundby har gjort sitt i världscupen och mästerskap. Det blev endast ett individuellt mästerskapsguld, i VM på 15 kilometer klassiskt i Seefeld 2019. I världscupen gick det bättre – Sundby kan stoltsera med tre totalsegrar (2014, 2016, 2017).

Han försvarade nyligen guldet i Oberstdorf och sett till förväntningarna gick det okej. Sundby, som har dragits med ryggproblem i ett par år och har en tung säsong i bagaget slutade sjua – 20 sekunder från en bronsmedalj.

Det var meningen att Sundby skulle lägga skidorna på hyllan men det blir ändå en till satsning. Nästa säsong ska Sundby köra långlopp och ta större hänsyn till familjen med fru och tre barn. Därmed blir det inget OS i Peking 2022.

– Nu satsar jag bara på de roligaste långloppen och med ett upplägg som också tar fruns önskemål i beaktande, säger Sundby till NRK.

– Då jag gjorde mitt sista pass inför 15 km i VM tänkte jag att det var den sista träningen med ett mål i sikte. Jag var mentalt färdig.

Nu väntar ändå en annorlunda satsning.

– Nu får jag specialträna på någonting under en längre period. Det kräver att jag håller upp motivationen och finner nya sätt att träna på. Jag kan inte räkna med att ligga på samma nivå som de som åkt långlopp i många år, säger Sundby till NRK.

Diskussion om artikeln