Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarna föreslår misstroende mot justitieminister Henriksson – förslaget bottnar i flytten av kommunalvalet

Från 2021
Kvinna med blå tröja och glasögon mot en svart bakgrund.
Bildtext Sannfinländarna anser att justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och Justitieministeriet måste ta ansvar för flytten av kommunalvalet.
Bild: Silja Viitala / Yle

Sannfinländarna föreslår misstroendevotum mot justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) på grund av hennes och ministeriets agerande i flytten av kommunalvalet, rapporterar språkröret Suomen Uutiset.

Sannfinländarna anser att flytten av kommunalvalet orsakar problem och att "Henriksson måste ta ansvar".

Partiets ordförande Jussi Halla-aho och riksdagsgruppens ordförande Ville Tavio anser att justitieminister Anna-Maja Henriksson vilselett medborgarna och gett lagstridiga anvisningar till kommunerna.

– Vi vill påpeka att Justitieministeriet och minister Henriksson har vilselett partierna och medborgarna genom att in i det sista försäkra dem om att valet kan och kommer att hållas som planerat oberoende av epidemiläget. På grund av det här presenterar vi ett misstroendevotum mot minister Henriksson, konstaterar Sannfinländarna.

Partiet anser att Justitieministeriet borde ha fullföljt sin plikt och sett till att kommunalvalet ordnas enligt planerna – på ett tryggt sätt.

Då riksdagsgrupperna träffades för att diskutera en flytt av kommunalvalet på grund av det försämrade virusläget var Sannfinländarna det enda partiet som röstade nej till en flytt av valet.

Diskussion om artikeln