Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasas ledande överläkare om beslutet att pausa Astra Zenecas vaccin: "Jag beklagar att de som fått tid nästa vecka nu måste annullera eller byta den"

Från 2021
Uppdaterad 20.03.2021 17:39.
En man med runda svarta glasögon, rutig keps och munskydd står utanför sjukhuset.
Bildtext Infektionsgruppen i Vasa får jobba under helgen nu för att ta alla praktiska åtgärder i bruk för nästa vecka.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

I fredags bestämde hälsomyndigheterna i Finland att tillfälligt avbryta vaccineringen med Astra Zenecas vaccin som säkerhetsåtgärd. Orsaken är att man vill utreda blodproppsfall som kan vara länkade till vaccinet.

För sjukvårdsdistrikten kom nyheten vid en väldigt oläglig tidpunkt, säger Vasa stads överläkare Heikki Kaukoranta.

– Beslutet kom väldigt snabbt och vid en ganska oläglig tidpunkt, sent på fredag eftermiddag. Vi hade gärna haft lite mer tid att utreda och ta alla praktiska åtgärder i bruk. Nu blev det att göra det under veckoslutet, men vi gör det som måste göras.

En del tider annulleras – andra kan få ett annat vaccin i stället

Vad innebär det här beslutet då för Vasa sjukvårdsdistrikt?

Kaukoranta säger att man hade planerat att ge Astra Zenecas vaccin till 360 personer nästa vecka.

– Det betyder förstås att deras tider kommer skjutas fram. En del av patienterna kommer i stället att få Pfizer-Biontechs vaccin, men inte alla, eftersom antalet vaccindoser ännu är begränsat.

Vi hade gärna haft lite mer tid att ta de praktiska åtgärderna i bruk, men vi gör det som måste göras

― Heikki Kaukoranta, Vasa stads överläkare

Beslutet ändrar ändå inte så mycket på vaccinationstakten, eftersom över 70 procent av vaccinationsdoserna som ges är Pfizer-Biontechs eller Modernas vaccin.

Den andra vaccinationsdosen är inte heller på gång ännu för Astra Zenecas vaccin så det känns lugnande, säger Kaukoranta.

– Vi vet att vi inte behöver fatta det beslutet ännu (hur man gör med dos två av vaccinet, red.anm), utan vi kan vänta i lugn och ro på vad myndigheterna säger om vaccinet.

Hur ska de som redan fått en dos av Astra Zenecas vaccin tänka? Behöver de oroa sig?

– De människor som redan fått Astra Zenecas vaccin behöver inte oroa sig på något sätt. Jag anser att det är ett tryggt vaccin och att de här åtgärderna endast ska betraktas som säkerhetsåtgärder.

– Men jag beklagar att de som fått tid nästa vecka nu måste byta den eller annullera den. Jag hoppas att vi får återgå till normalt vaccinationsläge så snart som möjligt.

Artikeln uppdaterades med en förtydling gällande dos två av vaccinet.

Diskussion om artikeln