Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italiensk åklagare kräver migranträttegång för den förra inrikesministern Matteo Salvini

Från 2021
Matteo Salvini
Bildtext Matteo Salvini säger att han hade regeringens stöd.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En italiensk åklagare kräver formellt att Italiens förra inrikesminister Matteo Salvini ställs inför rätta med anledning av hans agerande i migrationsfrågor.

Extremhögerledaren Matteo Salvini åtalas för kidnappning och missbruk av tjänsteställning då han år 2019 blockerade ett migrantfartyg och inte lät migranterna gå i land.

Fallet är kopplat till den tid då Salvini var Italiens inrikesminister. Det finns också ett annat liknande rättsfall riktat mot Salvini.

Matteo Salvini, som leder partiet Lega, hade en trotsig uppsyn då han anlände till ett förhör i Palermo på Sicilien på lördagen. Han hävdade på Twitter att han inte oroade sig alls för rättegången.

– Jag är stolt över att ha skyddat mitt land, respekterat lagen och väckt upp Europa.

Strandade migranter tvingades vänta

Migrantfartyget som opererade under den spanska organisationen Open Arms tvingades ligga för ankar i fler dagar utanför ön Lampedusa i väntan på tillstånd att gå i hamn.

Samtidigt blev situationen ombord på fartyget allt mer outhärdlig. Det fanns ursprungligen 147 migranter ombord men alla barn och personer med hälsoproblem hade tidigare fått gå i land.

Migranterna var strandade tills åklagaren gav order om att fartyget skulle beslagtas och att de som befann sig ombord skulle evakueras.

Salvini: Italien tvingades bära en orättvis börda

Under sina 14 månader som inrikesminister stoppade Salvini ett flertal fartyg som ville gå i italienska hamnar. Hans avsikt var att hejda strömmen av migranter.

Salvinis parti höll kraftfullt fast vid att Italien tvingades bära en orättvis tung börda som första port till Europa för flyktingar och migranter som kom i båtar över Medelhavet från länder i Afrika.

Matteo Salvini säger också att det inte var enbart han som fattade dessa beslut och att han hade regeringens stöd.

Det slutgiltiga beslutet om åtal mot Salvini fattas i ett senare skede.

Organisationen Open Arms stöder ett åtal och skriver på Twitter: "Att kränka sårbara människors rättigheter är ett brott i varje demokratiskt land".

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln