Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Medelhavsministrar: "Vi ska inte behöva straffas för vår geografiska position"

Från 2021
Tillfälliga tält för migranter på Lesbos
Bildtext Tillfälliga tält för migranter på Lesbos, Grekland.
Bild: imago images/ANE Edition/ All Over Press

Inrikesministrarna från fem Medelhavsländer vid den "sydeuropeiska frontlinjen" efterlyser fortsättningsvis en jämnare migrantfördelning.

– Vi kan inte längre straffas för vår geografiska position, säger Maltas inrikesminister Byron Camilleri. Han talar också för sina kolleger från Cypern, Grekland, Italien och Spanien.

Ministrarna har hållit möte i Aten. Också Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis och EU-kommissionens viceordförande Margaritis Schinas var närvarande.

Ministrar från Cypern, Grekland, Italien, Malta och Spanien bildade i fjol en grupp kallad "MED 5" i ett försök att skapa en enad front i försöken att reda ut problemen med fördelningen av migranter i Europa.

De fem länderna efterlyser också ett bättre samarbete med länder i Afrika, Mellanöstern och södra Asien – länder som migranter och asylsökande kommer från.

De sydeuropeiska länderna har tagit emot det största lasset då asylsökande människor söker sig till EU-området. Många migranter kommer i illa utrustade båtar antingen från den turkiska kusten över till de närliggande grekiska öarna eller över Medelhavet från Nordafrika.

Den här frågan har varit aktuell sedan 2015 då över en miljon människor – främst flyktingar från Syrien, Irak och Afghanistan – anlände till de sydeuropeiska kustområdena i stora mängder. Till exempel Grekland blev då extremt hårt belastat.

"Vi behöver obligatorisk solidaritet "

En så kallad pakt utarbetades av EU-kommissionen i höstas men inget slutgiltigt har ändå slagits fast.

Inrikes- och migrationsministrarna från Cypern, Grekland, Italien, Malta och Spanien säger i sitt gemensamma uttalande från dagens MED 5-möte i Aten att EU:s pakt i sin nuvarande utformning inte ger dessa länder i frontlinjen en tillräcklig försäkran om att frågan kan lösas.

Italiens inrikesminister Luciana Lamorgese säger till nyhetsbyrån Reuters att det fortfarande finns mycket kvar att göra, och att de fem länderna har enats om att be sina nordligare kolleger överväga en slags obligatorisk utplacering, åtminstone i liten skala.

Greklands migrationsminister Notis Mitarachi konstaterade att "vi behöver obligatorisk solidaritet".

Antalet migranter och flyktingar har enligt FN:s uppgifter sjunkit betydligt under de senaste åren och uppgår nu årligen till cirka 95 000 personer. De kommer främst till Italien, Frankrike och Grekland.

Den "obligatoriska solidariteten" är en känslig punkt i EU:s pakt.
Till exempel länder som styrs av högerinriktade nationalister – som Polen och Ungern – motsätter sig den här typens pakt.

Källor: Reuters, AFP