Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Arvi Savolainen fixade en nationsplats till OS-brottningen – slog EM-tvåan med minsta möjliga marginal: ”Insåg att jag ju nu har ett läge att avgöra”

Från 2021
Arvi Savolainen.
Bildtext Arvi Savolainen (i blått) i farten (arkivbild).
Bild: imago images/Xinhua/All Over Press

Ett avgörande kast – och OS-platsen var fixad. Arvi Savolainen såg till att Finland får skicka en representant till Tokyo i 97-kilosklassen då han slog Nikholoz Kakhelashvili med 5–5.

Båda stod för fem poäng i matchen – men då Arvi Savolainen var den som fick motståndaren på rygg till sist så var det finländaren som avancerade till final i OS-kvalturneringen i Budapest på lördagskvällen.

Det hann se dystert ut innan avgörandet kom. Savolainen låg under med fyra poäng och då den georgisk-italienska motståndaren Nikholoz Kakhelashvili fick ett sår i munnen stoppades matchen flera gånger och fjolårets EM-silvermedaljör fick samla sig.

Inför matchen hade Savolainen berättat att hans största fördel är hans uthållighet. Motståndaren är stark – men orkar inte värst länge. Pauserna såg ut att grusa Savolainens plan.

– Killen var tuff och nog visste jag att det inte skulle bli en lätt match. Men ändå blev det lite väl spännande. Det blev ändå många pauser och motståndaren fick vila ut under dem. Det gjorde uppgiften ganska mycket svårare, säger Savolainen till Yle Urheilu efteråt.

Men skrattar bäst som skrattar sist.

– Då jag fick ner honom på mattan för tredje gången så insåg jag att jag ju har ett läge att ta fyra poäng om jag lyckas slänga runt honom nu, säger Savolainen.

"Har varit ensamt – men nu känner jag att det har varit värt det"

Sagt som gjort. Kakhelashvili flög på rygg med en minut kvar av matchen – och Savolainen fixade segern.

– Visst känns det här häftigt. Året har varit oerhört tungt och det har varit ganska ensamt att harva på för sig själv. Så har det sett ut de tre senaste månaderna. Men just nu känner jag att allt har varit värt det, säger han.

Savolainen inledde turneringen med att slå tysken Ramsin Azizsir med klara 8–0. I kvartsfinalen fick han svenska Pontus Lund på fall med ännu mer övertygande 10–0.

– Jag har tränat med honom på läger några gånger, men aldrig riktigt på allvar. Jag har inte tagit i med fulla krafter tidigare, då man ju ändå vill dölja sina bästa trick då man bara tränar, säger Savolainen.

I finalen ställs han mot bulgaren Kiril Milov. Det var två OS-nationsplatser som stod på spel i turneringen och Savolainen har alltså redan sett till att Finland kommer att ha en representant i Tokyo.

Det står fortfarande oklart om det är Savolainen eller Elias Kuosmanen som får representera Finland där.

Diskussion om artikeln