Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uppgifter till HS: Regeringen kommer sannolikt föreslå en separat lag för begränsad rörelsefrihet och munskyddstvång

Från 2021
Massivt stenhus med en pelarrad på framsidan. Riksdagshuset i Helsingfors.
Bildtext Enligt uppgifter ska regeringen presentera en separat lag i början av nästa vecka och hoppas att riksdagen fort kan godkänna den.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Helsingin Sanomat uppger att flera källor meddelat att regeringen i början av veckan kommer föreslå en separat lag som skulle innehålla begränsningar i rörelsefriheten och munskyddstvång. Detta för att ytterligare lyckas bromsa spridningen av coronaviruset.

Enligt uppgifterna ska lagen genomföras enligt artikel 23 i grundlagen (grundläggande rättigheter under undantagsförhållanden).

Lagen skulle till en början träda i kraft i huvudstadsregionen och i de områden i Åbo där coronavirusspridningen är värst.

I huvudstadsregionen och Åbo har antalet positiva coronafall ökat trots de nuvarande begränsningarna.

Enligt HS uppgifter har regeringspartierna ännu inte kommit överens om detaljerna i begränsningarna.

Regeringspartierna lär vara oense över bland annat på vilket sätt barn och unga ska involveras i lagen. Exempelvis Vänsterförbundet vill att skolor fortfarande i hög grad ska hållas öppna.

Lagen ska träda i kraft så fort som möjligt

Regeringen ska sammanträda på måndag eller senast på tisdag för att få lagen i bruk så snart som möjligt.

Enligt uppgifterna till HS är planen att riksdagen ska godkänna lagen, som begränsar rörelsefriheten och kräver munskydd, inom en vecka efter att den skickats iväg.

Om riksdagen godkänner en separat lag behövs sannolikt stöd från flera myndigheter, och eventuellt försvarsmakten, för att övervaka att lagen följs. Polisen har inte tillräckliga resurser för övervakning.

Källa: Helsingin Sanomat

Diskussion om artikeln