Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tillfälligt stopp för Astra Zeneca – men vad utgör egentligen de största riskerna för blodpropp?

Från 2021
Uppdaterad 22.03.2021 07:59.
Röda blodkroppar. Illustration.
Bildtext Våra levnadsvanor spelar den största rollen i uppkomsten av blodproppar, säger Robert Bergholm som är specialist på internmedicin.
Bild: Mostphotos

Coronavaccineringen med Astra Zenecas vaccin är avbruten tills de finländska hälsomyndigheterna har utrett om det finns ett samband mellan vaccinet och rapporter om blodpropp.

Robert Bergholm som är specialist på internmedicin förstår vaccinoron. Men det vi kanske inte tänker på är att det i vår vardag finns andra långt vanligare riskfaktorer.

I sjukvården ser vi blodproppar som vanligen har förorsakats av immobilisering och hjärttillståndet förmaksflimmer.

Vad är immobilisering?

– Om man inte rör på sig, svarar Bergholm.

Han ger exempel: Efter en operation eller att ett ben gipsats som i sin tur leder till att konvalescenten håller sig stilla.

– Då är risken stor för en blodpropp speciellt i venerna, i de blodkärl som transporterar tillbaka blodet till hjärtat, säger Bergholm.

Därför används mediciner som förhindrar blodproppar under konvalescensen.

Vad är förmaksflimmer?

Har man opererats eller sitter med benet i paket är man ju medveten om sitt hälsotillstånd.

Då är förmaksflimmer mer förrädiskt.

– Det är mycket vanligt bland finländare och man kan gott och väl leva med det och vara symptomfri. Men det finns en risk att det uppstår blodklumpar i hjärtat som sen åker i väg upp till hjärnan och kan förorsaka en hjärninfarkt – om man har otur, säger Bergholm.

– Lyckligtvis har vi mycket bra mediciner, tillägger Bergholm och avser blodförtunnande läkemedel.

Robert Bergholm med ett konsthjärta
Bildtext Robert Bergholm är specialisten som många känner igen från tv-programmet Efter Nio.
Bild: Yle/Parad Media Oy

Balansen i kroppen

– Det är en noggrann reglering och fin balans mellan hur kroppen ser till att vi inte blöder för lätt och å andra sidan att vi inte får blodproppar för lätt, säger Bergholm.

Det vi kanske inte kommer att tänka på är att också mat inverkar på den balansen.

– Mat kan påverka koagulationen och trombolyseringen och många mekanismer i vår kropp, säger Bergholm.

Radiotoimittaja Kalle Mäkelä kaatui aamun liukkaassa kelissä.
Bildtext Koagulering är kroppens sätt att hindra blodförlust vid skador.

Kvinnor blir också uppmärksammade på att p-piller kan höja risken för blodproppar.

– Den risken är ändå relativt liten, anser Bergholm. Men som läkare måste man alltid bedöma om personen löper en ökad risk för blodpropp när man skriver ut preparat.

– Finns en ökad risk för blodproppar i släkten? Röker patienten? Är hen kraftigt överviktig? Det ökar också risken för blodproppar, säger Bergholm.

Få rätt proportion på oron

Också om man oroar sig när man läser bipackssedlar på läkemedel om möjliga biverkningar och följer med vaccinrapporteringen med hököga, gäller det att granska hur man lever till vardags.

Oron för läkemedels och vacciners biverkningar borde inte få växa ur proportion.

– Man ska inte oroa sig för mycket om samband mellan vaccin och blodproppar. Den risken vi nu ser är extremt liten och det är många andra saker som gör att det är sannolikare att en blodpropp uppstår genom någon annan mekanism, säger Bergholm.

Var och en får avgöra själv om det är lugnande besked eller inte att blodproppar är vanligare i vardagslivet än vad vi kanske har förstått.

Det är utan vidare så att våra levnadsvanor spelar den största rollen

― Robert Bergholm

– Det är väldigt, väldigt viktigt att vi rör på oss. Då cirkulerar blodet och risken för blodproppar blir mindre. Det räcker bra med att gå eller stiga upp emellanåt om man jobbar på distans, är Bergholms tips.

Att äta hälsosamt och ta sina mediciner är viktigt. Komprimerat är slutsatsen att våra levnadsvanor spelar den största rollen.

Spela inte rysk roulett med medicindoserna

– Har man blivit ordinerad medicinering är det viktigt att ta dem regelbundet, för läkaren har räknat ut en balans, påpekar Bergholm.

– Har man paus till exempel i mediciner som ska förhindra blodproppar är risken otroligt mycket större att det uppstår proppar, fortsätter Bergholm.

En röd dosett med tabletter insatta i fack för varje dag och olika tider på dygnet.
Bildtext Läkaren har funderat ut en passande balans, säger Bergholm och avråder bestämt att man på egen hand ändrar på sin medicinering.
Bild: Agneta Gestrin / Yle

Bergholm avråder också bestämt från att på eget bevåg öka på sin medicinering.

– Jag har inte stött på någon information som skulle säga att vi på något sätt skulle vara tvungna att ändra på medicineringen om man har fått coronavaccin. Tvärtom är det viktigt att fortsätta med den medicinering man har och följa direktiven, säger Bergholm.

Bergholm säger att läkare tar kontakt med patienterna om det uppdagas ett samband mellan vaccin och förekomsten av blodpropp eller om det framkommer något som talar för att man borde ändra på medicineringen.

Artikeln uppdaterades 21.3.2021 klockan 19.45. Ordet "ännu" lades till i rubriken och första stycket där det stod att stoppet träder i kraft på måndag ändrades.

Diskussion om artikeln