Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Noll pallplaceringar i världscupen och inga VM-medaljer – Iivo Niskanen tycker att säsongen var en flopp: ”Sätter tidigare framgångar i perspektiv”

Från 2021
En trött och besviken Iivo Niskanen efter målgång på herrarnas femmil.
Bildtext Iivo Niskanen.
Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Tre VM-medaljer. Två OS-guld. Men säsongen 2020/21 glömmer Iivo Niskanen nog gärna snabbt. Trots uppskruvade förväntningar kammade Finlands främsta längdåkare noll då det gällde.

Nej, det var inte Iivo Niskanens säsong.

Förvisso deltog Niskanen endast i fyra världscupshelger, men den bästa placeringen han lyckades plocka var en femteplats som kom på paradsträckan 15 km klassiskt i Ruka.

Men Niskanen bryr sig som känt inte om världscupen. Det är i stortävlingarna han vill skörda framgång.

På skid-VM i Oberstdorf var det stora målet 50 km med klassisk teknik. Tävlingen slutade endast i svordomar och en sjätteplats för Niskanens del.

– Det är helt uppenbart att vi inte nådde våra mål den här säsongen. Det är resultaten som räknas och det är många saker som man ska ta i beaktande, bland annat hurudan formen är då det gäller, säger Niskanen som gästade Yles Sportstudio på söndagen.

– Det där var allt jag hade i mig den här vintern. Med lite bättre tur hade det kanske kommit lite framgång. Men om något sätter det här nog mina tidigare framgångar i perspektiv. Då det har gått vägen har man verkligen lyckats med allt, fortsätter han.

Lämnat "ettan eller tvåan" bakom sig

Enligt Niskanen har han redan börjat analysera den gångna säsongen tillsammans med tränaren Olli Ohtonen. Det är en process som kommer att pågå en stund.

Incidenterna på femmilen i Oberstdorf – där Niskanen ville veta vilket skidpar han skulle välja – har han däremot kunnat lägga bakom sig.

Programmet är inte längre tillgängligt
Iivo Niskanen svär och vill veta vilka skidor han ska ta - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

– Man måste ha självdistans och kunna skratta åt sig själv. Jag kan leva med att ha sagt det där. Det handlar ändå om en tävlingssituation med stor laddning. Jag tycker kanske att det är positivt att man kan vara så inne i det man gör, analyserar Niskanen.

Vallningen var inte helt perfekt i tävlingen och Niskanen kritiserade också sitt material i intervjuerna efter den tunga besvikelsen. Niskanen berättar nu att han har snackat om saken med sin personliga serviceman Heikki Alakärppä och att samarbetet kommer att fortsätta.

– Att serva skidorna är inget enmansjobb. Det här är inte något jag lägger på Heikkis axlar. Sådant händer och det är som ett lag vi både lyckas och misslyckas. Just den där dagen var vi inte på topp. Det syns också i resultatlistan, säger han.

Skidsäsongen fortsätter ännu med FM-tävlingar i Ristijärvi om en vecka.