Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Herola avslutade säsongen med en åttondeplats och säkrade titeln för bästa längdåkare: ”En god grund med tanke på OS”

Från 2021
Ilkka Herola åker skidor.
Bildtext Ilkka Herola i farten.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Avståndet upp till täten var stort efter backmomentet – och till slut fick Ilkka Herola nöja sig med en åttondeplats i säsongens sista världscupstävling i nordisk kombination. Men VM-silverhjälten säkrade ändå titeln som säsongens bästa längdåkare.

Jarl-Magnus Riiber var herre på täppan också i den sista världscupstävlingen i nordisk kombination för säsongen.

Riiber hoppade 139,5 meter i HS140-backen och var sedvanligt stark i skidspåret också – vilket räckte till för en seger närmast före landsmannen Jørgen Graabak.

Tredjeplatsen gick i sin tur till tysken Fabian Riessle.

Riiber säkrade totalsegern i världscupen redan på lördagen, men Graabak hade en annan titel i siktet. Graabak låg nämligen bara 62 poäng bakom Ilkka Herola i striden om titeln för säsongens bästa långdåkare och kunde i teorin ännu ta sig förbi finländaren i sammandraget.

Men Herola var vass i spåret. Dessutom hade backhoppningen fungerat bättre än på lördagen och Herola hade enligt experten Jari Mantila en realistisk chans att tampas om till och med en pallplacering i Klingenthal.

Sjua i världscupen

Herola var snabbast av alla i spåret – men tätåkarna höll också högt tempo i loppet och finländaren fick nöja sig med en åttondeplats. Men den snabbaste tiden innebar ändå att Herola slutade etta i fajten om den röda västen för säsongens snabbaste åkare.

– Ilkka har gjort en lysande säsong och har varit oerhört stark i spåret. En VM-medalj och karriärens bästa placering i världscupssammandraget. En god grund med tanke på den kommande OS-säsongen, summerar Mantila i tv-sändningen.

– Självklart känns det bra. Det var en fin säsong som helhet och jag lyckades hålla formen på topp ända in i det sista. Visst, det var smärre problem i backen nu, men i det stora hela har det varit ett steg framåt. Den här titeln är lite av en sidoprodukt, men ändå kul, säger Herola själv i Yles intervju.

Herola slutade på sjunde plats i världscupen.

Leevi Mutru slutade 38:a och Wille Karhumaa kom i mål som 43:e man. Eero Hirvonen stod över tävlingen. Hirvonen konstaterade redan på lördagen att formen inte var nära på tillräckligt bra för att tävla i världscupen just nu.

Diskussion om artikeln