Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nöjda turister anlände till Mallorca då Tyskland lättade på karantänsreglerna - men nästa vecka kanske reglerna skärps igen

Från 2021
Nöjda turister på Mallorca - Spela upp på Arenan

Glada turister - de flesta från Tyskland - har anlänt till den spanska semesterön Mallorca. Tyskland mildrade på karantänsbestämmelser för återvändande turister och det satte fart på resandet. Nu är det ändå möjligt att de tyska ledarna återinför kravet på karantän och obligatorisk covid-19-testning.

- Vi är glada över att Mallorca har en så liten smittspridning. Vi har alla låtit testa oss, och alla på planet var friska och testade. Det här är perfekt, säger en turist som nyhetsbyrån Reuters pratat med.

I Tyskland är det inte möjligt att vara turist. Turister får inte bo på hotell, och skidcentren är stängda.

En tysk kille som är lycklig över att ha kunnat resa till Mallorca 21.3.2021
Bildtext Max, 25 år, kommer från Tyskland och är på Mallorca för första gången. Han säger till nyhetsbyrån Reuters att han är lycklig över att ha fått resa och kunna ha semester trots att det nu inte är tillåtet att göra så mycket på ön.
Bild: Reuters TV - skärmdump

Alla resenärer som landar på Mallorca måste visa att de är covid-19-fria, och ska på flygplatsen uppvisa testresultat som inte är äldre än 72 timmar.

Tyskland lättade på karantänsbestämmelser

Den tyska turismen underlättas av att Tyskland har mildrat karantänsreglerna så att de som återvänder från sin semester på Balearerna inte ska behöva placera sig i karantän då de kommer hem.

Den tyska regeringen har ändå uppmanat människor att inte bege sig ut på icke-nödvändiga resor. I onsdags uppmanades tyskarna att stanna hemma över påsk, men många ser ut att strunta i regeringens förmaningar.

Flygbolagen har satt in hundratals flyg för att möta det tilltagande behovet.

Anländande flyg till Mallorca
Bildtext Anländande flyg till Mallorca.
Bild: Reuters TV. Skärmdump

Välkommet klirr i kassan för Spanien

Turisterna för med sig ett välkommet tillskott i kassan för Spanien eftersom turismen har drabbats mycket hårt av coronakrisen och de restriktioner den har medfört.

Antalet utländska besök minskade under 2020 med 80 procent till en nivå som är lika låg som år 1969.

Men medan utländska turister kan njuta av sin vistelse på Balearerna så kan spanjorerna själva inte göra det. Det är för tillfället förbjudet att resa mellan olika regioner i Spanien. Förbudet har förargat många spanjorer.

Blåsigt och regnigt på Mallorca 20.3.2021
Bildtext Blåsigt och regnigt på Mallorca.
Bild: Reuters TV. Skärmdump

Tyskarna kan ändå råka ut för ett bakslag

Den korridor som nu har öppnats för tyska turister kommer dock eventuellt att stängas igen.

Det är möjligt att Tyskland "korrigerar sitt allvarliga fel" på måndag då den tyska ledningen ska diskutera nya åtgärder.

Antalet smittade i Tyskland har stigit till så höga nivåer att myndigheterna bedömer att sjukhusen belastas för mycket.

Enligt nyhetsbyrån Reuters är det möjligt att alla som återvänder från utlandet till Tyskland ändå måste försättas i karantän och att coronatest blir obligatoriska.

Det finns politiker som anser att beslutet om ett friare resande var "ett allvarligt misstag".

Vidare överväger man i Tyskland att införa bestämmelser för företag där arbetstagarna inte jobbar på diskans. I de fallen skulle företagen vara tvungna att erbjuda sina arbetstagare två snabbtest per vecka.

Källa: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln