Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ärkerivalerna visade sitt stöd för Glen Kamara inför ”Old Firm”-derbyt – landslagstränaren Kanerva ryter också till: ”Det som hände var chockerande”

Från 2021
Glen Kamara står på knä och håller en knytnäve i lluften.
Bildtext Glen Kamara protesterar mot rasism.
Bild: imago images/Pro Sports Images/All Over Press

Inför klassikermötet mellan Rangers och Celtic i den skotska ligan ställde sig rivalerna sida vid sida för att uttrycka sitt stöd för Glen Kamara. Det finska landslaget ställer sig också bakom mittfältaren.

Europa League-åttondelsfinalen mellan Rangers och Slavia Prag spårade ur totalt. Glasgow-spelarna stämplade flera tjeckiska motståndare riktigt fult – och känslorna kokade över.

Den fulaste vändningen ägde rum i slutet av matchen. Enligt Glen Kamara ska Slavia-spelaren Ondrej Kudela då ha kallat honom för en ”jävla apa”.

Enligt Slavia Prag ska Kudela inte alls ha sagt något sådant. Klubben anklagar tvärtom Kamara för att ha slagit Kudela i spelartunneln efter matchen. Uefa utreder matchens händelser.

Efter matchen laddade några Prag-klubbens supportrar upp en bild på Instagram där de håller i en banderol där de kallar Kamara för n-ordet. Bilden spred sig snabbt på sociala medier.

Den absoluta majoriteten av fotbollsvärlden ställer sig ändå bakom Kamara. Till och med Rangers ärkerivaler.

På söndagen mötte Rangers Celtic i det så kallade ”Old Firm”-derbyt. Under uppvärmningen inför matchen kom Celtic-kaptenen fram till Kamara för att uttrycka sitt stöd.

Före avspark ställde sig dessutom lagens spelare sida vid sida för att visa att de nu har fått nog. Matchen slutade sedan i ett 1–1-kryss efter att den tidigare HJK-liraren Alfredo Morelos kvitterat för de redan klara mästarna Rangers.

Landslaget ställer sig också bakom Kamara

Härnäst kommer Kamara att ansluta till landslagets trupp inför VM-kvalmatcherna nästa vecka. Mittbacken Joona Toivio gästade Yles Sportstudio på söndagen och uttryckte själv sitt stöd för sin landslagskamrat.

– Jag har inte hunnit tala med Glen ännu, men det är självklart att vi står vid hans sida. Det finns inte någon plats för rasism varken inom fotbollen eller någon annanstans, konstaterade Toivio.

Senare under dagen laddade landslaget upp en hälsning från chefstränaren Markku Kanerva på Twitter:

– Bollförbundet, jag och våra spelare dömer all form av rasism. Att det finns spelare från olika kulturer i ett lag är en rikedom. En av våra spelare, Glen Kamara, utsattes för ett rasistiskt påhopp. Det som hände är verkligt chockerande. Jag vill bara säga att jag står med dig, Glen.

Finland möter Bosnien-Hercegovina hemma på onsdag och Ukraina borta på söndag.

Diskussion om artikeln