Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slovakiens premiärminister Igor Matovič redo att avgå efter coronakritik - kräver att andra partiledare gör det samma

Från 2021
Uppdaterad 22.03.2021 06:39.
Slovakiens hårt kritiserade premiärminister  Igor Matovič vägrar att avgå om inte andra partiledare i regeringen gör det samma.
Bildtext Slovakiens hårt kritiserade premiärminister Igor Matovič vägrar att avgå om inte andra partiledare i regeringen gör det samma.

Slovakiens premiärminister Igor Matovič säger sig vara redo att avgå efter att tre andra partier i hans center-höger regering krävde att han lämnar sin post. Matovič kräver i gengäld att även de andra partiledarna lämnar regeringen om han gör det.

Premiärminister Igor Matovič och hans koalitionsregering har fått hård kritik för sitt sätt att sköta coronapandemin. Tre andra borgerliga partier hotar att lämna regeringen om han inte lämnar sin post, men frågan är om det är tomma hot.

Det anses osannolikt att de borgerliga partierna faktiskt vill fälla regeringen eftersom vänsteroppositionen tippas vinna om val skulle hållas nu.

Omkring 80 procent av de tillfrågade sa i en ny opinionsmätning som publicerades på söndag, att premiärministern borde avgå.

Han har betett sig egenmäktigt, envist och utan att höra experter.

Coronaläget i Slovakien som har omkring 5,4 miljoner invånare, har under den senaste tiden hört till de värsta i världen. Totalt har man bekräftat nästan 350 000 coronafall och drygt 9 000 insjuknade har avlidit.

Regeringskrisen utlöstes dels av de dystra siffrorna och dels av det känsliga beslutet att skaffa det ryska Sputnik vaccinet. Matovič anklagas för att ha fattat beslutet om Sputnik i hemlighet eftersom de övriga partierna i regeringen motsatte sig anskaffning av vaccinet.

Slovakien var det andra EU-landet efter Ungern som skaffade Sputnik vaccinet. Landet har hittills fått 200 000 av utlovade 2 miljoner doser, men massvaccinering med Sputnik har inte påbörjats eftersom det inte ännu har godkänts av landets hälsovårdsmyndigheter.

"Kaotiskt styre"

Bland andra utrikesminister Ivan Korcok från partiet Frihet och Solidaritet, har anklagat Ryssland för att utnyttja Sputnik i sin hybrid-krigföring mot länder i väst.

Igor Matovič som grundade antikorruptionspartiet Olano, kräver bland annat att partiet Frihet och Solidaritets ordförande, ekonomiminister Richard Sulik lämnar regeringen.

Sulik anser att Matovič styre är "kaotiskt" och han har sagt sig vara redo att avgå bara Matovič också gör det.

Den politiska forskaren Samuel Abraham som bor i Bratislava, håller med kritiken och jämför Matovič beteende med Donald Trumps beteende under pandemin.

- Han har betett sig egenmäktigt, envist och utan att höra experter. Han har lekt med människors liv, säger Abraham som tillägger att det sannolikt blir omöjligt att hålla ihop en fungerande regering om Matovič klamrar sig fast vid premiärministerposten.

De borgerliga partierna vann en jordskredsseger i ett protestval i fjol men regeringen har lidit av inre splittring sedan dess.


Källor: AP, AFP

Diskussion om artikeln