Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Begränsningar i rörelsefriheten svår nöt att knäcka för regeringen – diskussionerna om rörelsefriheten fortsätter på tisdag

Från 2021
Uppdaterad 22.03.2021 19:19.
Programmet är inte längre tillgängligt
Regeringen förhandlar om coronarestriktioner i Ständerhuset - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Regeringen har under dagen suttit i överläggningar om begränsningar i rörelsefriheten och fortsätter diskutera frågan i morgon. En fortsatt stängning av restaurangerna är på agendan i kväll.

Statsminister Sanna Marin sade före mötet att förhandlingarna är "mycket svåra", och att flera grupper är "mycket kritiska". SFP:s Anna-Maja Henriksson vill för sin del se bevis på att begränsningarna verkligen har effekt.

De åtgärder som har diskuterats är begränsningar i rörelsefriheten, munskyddstvång och en fortsatt nedstängning efter den 28 mars. Både frågan om en fortsatt stängning av restaurangerna och distansundervisningen har veterligen också varit på bordet.

– Jag hoppas själv att vi lyckas fatta beslut, men jag vet att flera grupper ställer sig kritiska till begränsningar, sade statsminister Sanna Marin, när hon anlände till Ständerhuset vid middagstid.

Hon sade att flera av regeringspartiernas riksdagsgrupper håller möten på måndag eftermiddag för att diskutera saken på basis av de förslag som ges under förhandlingarna.

Marin påpekade att frågan om begränsningarna i rörelsefriheten är svår för alla riksdagsgrupper.

Henriksson: "Vi är konstruktiva, men det måste finnas bevis för att åtgärderna verkligen skulle ha effekt"

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson sade att SFP vill vara konstruktivt, men att man vill ha all information som berör begränsningarna för att kunna fatta beslut.

– Vi kommer att ha ett gruppmöte senare i dag. Vi måste se på helheten – vad som är nödvändigt. Våra hälsovårdsmyndigheter har en väldigt viktig roll i att bevisa att man verkligen kan nå effekt med den här typen av åtgärder, sade Henriksson.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson: Vi måste vara säkra på att åtgärderna har effekt på smittspridningen - Spela upp på Arenan

– Vi är ett parti som håller på folks frihet och vi försöker hitta åtgärder som medborgarna är beredda att godkänna, tillade Henriksson.

"Begränsningarna kan handla om mindre områden än hela landskap"

Centerns ordförande, kulturminister Annika Saarikko, säger att Centerns riksdagsgrupp ställer sig positivt till begränsningar i rörelsefriheten.

– Begränsningarna ska vara regionalt och tidsmässigt avgränsade, eftersom situationen inte är den samma i hela landet, sade Saarikko.

Enligt tidigare uttalanden från regeringen har Nyland och Egentliga Finland varit i fokus, men Saarikko säger att man talar om begränsningar inom mindre områden än hela landskap.

Det har varit känt sedan tidigare att Vänsterförbundets och SFP:s riksdagsgrupper är mycket kritiska till begränsningar av rörelsefriheten.

Ohisalo: Vi vill att andra åtgärder görs först

Vänsterförbundets vikarierande ordförande undervisningsminister Jussi Saramo uttalade sig inte inför dagens förhandlingar.

Däremot markerade De Grönas ordförande, inrikesminister Maria Ohisalo, att hon är kritisk på flera punkter. De Gröna anser att man borde ha gjort flera andra åtgärder redan innan.

– Vi anser att man redan tidigare borde ha infört munskyddstvång, och allra senast nu. Jag har därtill förstått att alla arbetsgivare inte tillåter distansarbete, även om det var möjligt. Jag önskar se en diskussion om det här, sade Ohisalo.

Regeringen har inte utlovat någon information om innehållet i förhandlingarna under måndagen. Statsminister Sanna Marin säger att hon kommer att informera alla riksdagsgrupper under tisdagen.

Iltalehti: Inskränkningar i rätten att umgås utomhus med andra

Iltalehti har fått ta del av information om hurudana begränsningar i rörelsefriheten som är på agendan för Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Åbo.

Familjemedlemmar skulle få röra sig utomhus tillsammans. Däremot får bara en familjemedlem träffas utomhus med personer utanför det egna hushållet. Det ska fortfarande vara möjligt att röra sig ensam utomhus dygnet runt.

Det ska också gå att träffa ensamstående släktingar och vänner men tillståndet gäller bara för en person i hushållet åt gången. Hela familjen kan alltså inte besöka mor- och farföräldrar samtidigt.

Det skulle fortsättningsvis vara tillåtet att gå hemifrån för att införskaffa mat och mediciner, besöka hälso- eller socialvården, och lämna hemmet om till exempel arbetet så kräver.

Umgängesrätten med barn är tryggad. Överlag skulle barn inte omfattas av den begränsade rörelsefriheten. Barnen kan leka som förut, och leken kan övervakas av en vårdnadshavare, förälder, ett syskon eller någon annan motsvarande person.

Hunden kan också i fortsättningen räkna med att bli rastad, också om separatlagarna går igenom.

Ansiktsskydd blir obligatoriska - brott bestraffas med ordningsbot. Polisen skulle övervaka att regeln följs.

Artikeln uppdaterad kl 19:19 med uppgiften om att förhandlingarna om begränsningar i rörelsefriheten fortsätter i morgon.