Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikansk fas 3-studie: Astra Zenecas vaccin är säkert och effektivt också för äldre

Från 2021
Uppdaterad 25.03.2021 11:21.
En hand som håller i en vaccinlaska.
Bildtext En amerikansk fas 3-studie visar att Astra Zenecas vaccin är säkert och effektivt.
Bild: KATIA CHRISTODOULOU/EPA

Det efterlängtade resultatet från den amerikanska Astra Zeneca-studien är publicerat och visar att vaccinet både är säkert och effektivt. Det rapporterar bland annat BBC News och nyhetsbyrån Reuters.

Mer än 32 400 personer har medverkat i den så kallade fas 3-studien som visar att vaccinet är säkert och ger bra skydd för alla åldersgrupper.

Vaccinet var 100 procent effektivt mot allvarlig sjukdom och 76 procent effektivt mot symtomatisk covid-19.

Det är ett betydligt högre skydd än vad man uppmätte i en tidigare, kritiserad fas 3-studie i slutet av fjolåret.

Dessutom fann den färska studien inget samband mellan Astra Zenecas vaccin och blodpropp.

Å andra sidan är den här eventuella risken (som inte är bevisad) troligen så pass liten att det inte heller var sannolikt att den skulle dyka upp i en studie på endast några tiotusentals personer.

Effektivt för personer över 65 år

Resultatet ger även lugnande besked om vaccinets effektivitet hos äldre personer.

Runt en femtedel av personerna som medverkade i studien var över 65 år och vaccinet - givet som två doser, med fyra veckors mellanrum - gav dem ungefär lika högt skydd som för yngre åldersgrupper.

Det här styrker finländska myndigheters beslut om att slopa den övre åldersgränsen för vaccineringar med Astra Zenecas coronavaccin.

I ett pressmeddelande uppger Astra Zeneca att vaccinet rentav ger bättre skydd för äldre än för yngre. Skyddet för personer över 65 år var 80 procent.

Vaccineringen med Astra Zeneca-vaccinet är för tillfället avbruten i Finland. De finländska hälsomyndigheterna utreder om det finns ett samband mellan vaccinet och rapporter om blodpropp.

Det är troligt att man fortsätter vaccinera med det här coronavaccinet igen nästa vecka.

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) uppgav förra veckan att vaccinet är tryggt och effektivt. Enligt EMA:s säkerhetskommitté PRAC är fördelarna med vaccinet klart större än riskerna.

Källor: Yle, Reuters, BBC News

Artikeln uppdaterades 25.3 kl. 11.19 efter att Astra Zeneca preciserade att skyddseffekten mot symtomatisk covid-19 var 76 procent, och inte 79 procent.