Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Arvi Savolainens bragd i OS-kvalet garanterar honom inte en plats i Tokyo: ”Skulle kännas som ett rån om någon annan fick åka”

Från 2021
Uppdaterad 22.03.2021 10:47.
Arvi Savolainen fixade en OS-plats till Finland i brottning - Spela upp på Arenan

Finland har en nationsplats i OS-brottningens 97-kilosklass. Det såg Arvi Savolainen till då han vann kvalturneringen i söndags. Men det är inte helt klart att det är Savolainen som representerar Finland i Tokyo. Den dubbla EM-bronsmedaljören Elias Kuosmanen är det andra alternativet.

Den tuffa konkurrensen mellan Savolainen och Kuosmanen har varit föremål för debatt i brottnings-Finland. Det var långtifrån självklart att Europamästaren Savolainen skulle representera Finland i OS-kvalet i Budapest.

Han fick slutligen chansen och tog till vara på den.

– Att fixa OS-platsen i en dylik tävling är ett ganska bra bevis på mitt kunnande. Alla Europas bästa brottare var på plats. Det är svårt att göra det bättre, säger Savolainen till Yle Urheilu.

Han hoppas att beslutet om vem som representerar Finland i OS i Tokyo fattas så snart som möjligt.

– Jag har själv fixat platsen trots att det handlar om en nationsplats. Det skulle kännas som ett rån om någon annan fick åka till OS.

Kuosmanen hoppas få utmana om OS-platsen

Elias Kuosmanen är naturligtvis glad över sin träningspartners framgångsrika OS-kval. Han medger att hans OS-dröm nu känns avlägsen.

– Mitt läge är ganska knepigt. Arvi fixade platsen, så sannolikt ligger han väl bäst till, säger han till Yle Urheilu.

Han när ändå förhoppningar om att få en chans att utmana om OS-platsen.

– Det skulle kännas rättvist. Vi är båda brottare av hög klass. Å ena sidan är det inte optimalt att vi tävlar i samma klass, men å andra sidan är det en bra sak. Jag vågar påstå att Finland kanske inte skulle ha en nationsplats om vi inte sporrade varandra framåt.

Finlands olympiska kommitté utser nästa finländska idrottare till Tokyo i mitten av april. Enligt brottningslandslagets huvudtränare Marko Yli-Hannuksela kommer man sannolikt att utse endera Savolainen eller Kuosmanen till OS-truppen då.

Diskussion om artikeln