Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

JK klandrar tjänstemannaledningen på UM i fråga om al-Hol - borde ha informerat ministern noggrannare

Från 2021
Uppdaterad 22.03.2021 12:33.
Tuomas Pöysti går med ett svart munskydd på. Han håller i remmen till en axelväska som vilar på axeln.
Bildtext Justitiekansler Tuomas Pöysti klandrar UM:s tjänstemannaledning.
Bild: Lehtikuva

Justitiekanslern riktar kritik mot Utrikesministeriets tjänstemannaledning med anledning av utrikesminister Pekka Haavistos beslut att omplacera den konsulära chefen Pasi Tuominen i skötseln av al-Hol-ärendet.

Statssekreteraren och understatssekreteraren borde grundligare ha informerat ministern om det ovanliga och extraordinära i att omplacera Tuominen, säger JK.

Justitiekansler Tuomas Pöysti tog denna gång inte ställning till Haavistos agerande eftersom den frågan utretts som ett ministeransvarighetsärende i grundlagsutskottet. JK:s utredning gäller enbart tjänstemännens roll då minister Haavisto ville omplacera UM:s konsulära chef.

Justitiekanslern konstaterar ändå att det inte finns skäl att misstänka statssekreteraren och understatssekreteraren för brott i det här ärendet.

Det var i oktober 2019 som utrikesminister Haavisto lät förstå att han han ville omplacera den konsulära chefen på grund av bristande förtroende gällande skötseln av uppgifter i anslutning till flyktinglägret al-Hol i Syrien.

"Dålig personalpolitik"

I praktiken bereddes omplaceringen av understatssekreteraren på uppdrag av statssekreteraren.

Bägge har beskrivit beredningsuppdraget som ovanligt och extraordinärt, och de betraktade en omplacering som dålig personalpolitik. Samtidigt ansåg de att uppdraget var förpliktande eftersom det gavs av deras chef.

Enligt justitiekanslern hade det varit både motiverat och befogat för statssekreteraren och understatssekreteraren att informera ministern om sin uppfattning om omplaceringen - det vill säga att åtgärderna avvek från normalt förfarande vid Utrikesministeriet.

JK: Tjänstemännen borde ha informerat ministern direkt

Det hade varit juridiskt motiverat att för ministern närmare utreda lagenligheten i grunderna för en omplacering, säger JK.

Justitiekanslern betraktar statssekreterarens och understatssekreterarens förfarande som klandervärt på de här punkterna.

Tjänstemannaledningens kontakt med ministern skedde huvudsakligen via utrikesministerns politiska specialmedarbetare. Enligt JK borde tjänstemannaledningen ha förhandlat om saken direkt med ministern.

Diskussion om artikeln