Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kommunernas it-enheter jobbade under högtryck i början av pandemin – våra förändrade it-vanor slukar allt mer dataförbrukning

Från 2021
En man i glasögon håller i en apparat.
Bildtext Daniel Kaivo-oja, vd på Krs-net, säger att dataförbrukningen under dagtid har skjutit i höjden under pandemin.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Övergången till distansarbete satte ökad press på kommunernas it-enheter och ett bredbandsbolag ser tillbaka på ett år där dataförbrukningen har ökat med 80 procent.

Flera it-ansvariga i Österbotten säger att tempot stundvis varit mycket hektiskt. Arbetsbördan var som störst i början av pandemin.

– Sist och slutligen tycker jag att vi har klarat och oss ganska bra överlag. Men i början var det extra tufft med extra införskaffningar som skulle göras. Bärbara datorer och headset som skulle beställas kors och tvärs. Och sen ska ju allting installeras och konfigureras och användare ska skolas och det tar tid utöver allt det här andra vanliga vardagliga, säger Kristoffer Nyblom, it-ansvarig i Pedersöre.

Enligt Nyblom har arbetstakten avtagit då utrustningen för distansarbetet har införskaffats.

En ung man i glasögon med hörlurar runt nacken.
Bildtext Kristoffer Nyblom, it-ansvarig i Pedersöre, säger att det ökade distansarbetet har satt press på kommunens it-enhet och anställda.
Bild: Privat

Digitaliseringsprojektet har tagit ett stort kliv framåt

Även Kristinestads ikt-ansvariga Jari Turunen säger att arbetsflödet varit jämnt och mycket av arbetstiden har gått åt till användarstöd. Många har behövt stöd i att bland annat använda olika program och hur de ska koppla upp sig till kommunens nät via VPN-anslutningar hemma.

Både Turunen och Nyblom säger att alla verktyg och program för distansarbete och distansundervisning lyckligtvis redan fanns att enkelt ta i bruk.

– Vi har haft lite tur i och med att vi redan innan pandemin hade systemen färdigt implementerade. Det har bara skaffats mera datorer och det har inte på det sättet påfrestat systemen desto mer, säger Nyblom.

Enligt Turunen har fördröjningar på leveranser istället satt käppar i hjulet. Turunen säger att det funnits ett hårt tryck på leverantörerna av hårdvaror. Väntetiden för datorer, surfplattor och telefoner har krävt god planering på förhand.

En man i glasögonen som sitter framför en tvskärm.
Bildtext Jari Turunen, it-ansvarig i Kristinestad, säger att trycket på leverantörer har varit stort vilket i sin tur lett till väntetid för hårdvaror som datorer, telefoner och surfplattor.
Bild: Privat

I Pedersöre tror Nyblom att övergången till distansarbete och distansundervisning också har fört med sig något positivt för it-enheten.

– De här digitalseringsprojekten som säkert finns hos flera kommuner i landet så har ju lite fått en spark i baken. Det har ju framtvingat den här utvecklingen, säger Nyblom.

Kunderna föredrar stabilitet framför hastighet

Ökningen av distansarbete har varit mycket tydligt för bredbandsbolaget Krs-net i Kristinestad. Under året har antalet nya anslutningar ökat och dataförbrukningen under dagtid har skjutit i höjden.

– Dataförbrukningen dagtid har stigit med nästan 80 procent sedan 2019. Så det har blivit en stor ökning och vi ser också att kunden har större behov. De beställer snabbare anslutningar och vi har även varit ut och hjälpt dem med deras hemmanätverk en hel del. Vissa gånger ser man hela familjer, 5–6 stycken, som sitter på onlinemöten, skolningar, streamar film och spelar datorspel så det är stora krav på internetuppkopplingen, säger Daniel Kaivo-oja, vd på Krs-net.

Kaivo-oja tror att samhället har gått igenom en brytning där våra it-vanor har förändrats. Det största kravet på nätuppkopplingen i dag är stabiliteten, enligt Kaivo-oja.

– Hastigheten behöver inte vara supersnabb men det ska vara stabilt hela vägen. Sitter man i ett möte och det börjar hacka och ljudet försvinner ibland så försvinner ju fokuset helt och hållet från innehållet, säger Kaivo-oja.

Mies kirjoittaa koneen äärellä.
Bildtext Distansarbetet har förändrat våra it-vanor, säger Daniel Kaivo-oja, vd på bredbandsbolaget Krs-net.
Bild: Kasper Heimolehto / Yle

Många har även varit tvungna att uppdatera sina privata anslutningar.

– Det är många som har haft utdaterade grejer hemma och när det blivit mer belastat så har man märkt att det inte räcker till.

Kaivo-oja tror att det senaste årets uppgång av dataförbrukning inte kommer att plana ut.

– Om man ser tillbaka de senaste tjugo åren så har det ju mångdubblats och vi ser ingen förändring där. Det kommer nog att öka stabilt hela tiden.

Diskussion om artikeln