Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fjärde valet på två år i Israel - Netanyahu favorittippad trots korruptionsrättegången

Från 2021
En kvinna med munskydd vandrar i Jerusalem förbi valaffischer föreställande Benjamin Netanyahu.

Trots att mellan 50 och 60 procent av israelerna säger sig vilja byta ut Netanyahu kan den mångårige premiärministern vinna valet. Dels för att israelerna är så nöjda över vaccinationsframgången, dels helt enkelt för att de övriga kandidaterna inte är populära nog.

Många i Israel är trötta på parlamentsval - men idag är det val igen - det fjärde valet på två år.

När den förra regeringskoalitionen föll i december 2020 handlade det om att de styrande partierna inte kunde enas om en budget.

Sedan dess har Benjamin Netanyahus Likud behållit platsen som det populäraste partiet i opinionsmätningarna, medan förra regeringspartnern Benny Gantz med sin Blåvita allians kanske åker ut ur det israeliska parlamentet, Knesset.

Trots att Netanyahus parti leder i opinionsmätningarna är kritiken mot honom massiv.

- En av de stora paradoxerna i israelisk politik är att trots det utbredda missnöjet mot Netanyahu så är han mycket mer populär än alla de andra kandidaterna som ställer upp i valet.

Det säger Anders Persson, statsvetare och expert på israelisk politik. Persson undervisar vid Linnéuniversitet i Växsjö.

Den paradox som Persson beskriver handlar i siffror om att 51 procent israelerna inför valet säger nej till Netanyahu som premiärminister.

Statsvetaren Anders Persson från Linnéuniversitetet.
Bildtext "I det här vaket röstar många antingen för Benjamin Netanyahu eller emot honom, säger statsvetaren och Israel-experten Anders Persson.

I somras var missnöjet mot premiärministern uppe i 60 procent. Men det splittrade politiska fältet kan ändå ge Netanyahu regeringsmakten.

Korruptionsrättegång mot Netanyahu

Benjamin Netanyahu har varit premiärminister i Israel sedan 2009. Han är Israels långvarigaste premiärminister. Redan på 1990-talet var han premiärminister i tre år.

- Många anser att han suttit som premiärminister alldeles för länge, Sen finns det missnöje från högerkanten, där många tycker att han inte varit radikal nog och inte genomfört bosättningspolitiken på Västbanken i tillräcklig grad.

Sedan 2017 har Netanyahu utretts för korruption.

Denna rättegång, där premiärministern misstänks bland annat för tagande av muta och för förskingring, är ytterligare ett skäl till det stora missnöjet mot premiärministern.

Anders Persson bedömer ändå att korruptionsrättegången inte kommer att vara avgörande som valfråga på tisdagen.

Coronapandemin och vaccinationsframgången

De omfattande nedstängningarna som den israeliska regeringen införde under 2020 för att försöka kväsa spridningen av coronaviruset har fått tiotusentals israeler att se rött.

Demonstranter visar sitt missnöje mot Benjamin Netanyahu - en skylt visar Netanyahu som del av ett korruptionsnätverk. En korruptionsrättegång mot Netanyahu pågår i Israel.
Bildtext Lördagen den 20 mars demonstrerade 20 000 israeler mot Benjamin Netanyahu som de anser vara korrupt. En korruptionsrättgång mot Likud-ledaren pågår.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Arbetslösheten steg till omkring 15 procent under pandemin.

Så sent som i lördags protesterade omkring 20 000 personer i Jerusalem mot Netanyahu.

Anders Persson säger att coronapandemin kommer att vara en viktig fråga i valet av parti. I skrivande stund har nästan hälften av Israels befolkning på 9 miljoner invånare vaccinerats två gånger.

- Israel är det första demokratiska land som går till val efter att en stor del av befolkningen vaccinerats. Det ska bli väldigt intressant att följa hur valet utfaller, säger Anders Persson.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu får den andra dosen av vaccin mot covid-19 på en klinik i Ramat Gan i Israel.
Bildtext Benjamin Netanyahu får sin andra dos vaccin i januari 2021.

- Det är Israels väldigt framgångsrika vaccineringskampanj som står mot den ekonomiska hanteringen av coronapandemin. Israel valde väldigt kraftiga nedstängningar under långa perioder, vilket ledde till att ekonomin tog stryk, säger Anders Persson.

Ett femte val nästa höst inte omöjligt

Partier i den politiska mitten och vänsterut väntas inte kunna samla tillräckligt med röster för att kunna utmana högern som redan i många år dominerat politiken i Israel.

Netanyahus Likud väntas enligt de senaste opinionsmätningarna få omkring 30 platser i det israeliska parlamentet. Tillsammans med andra högerpartier och ortodoxa religiösa partier kan Netanyahu nå knappt över hälften av platserna i Knesset.

Förutsatt att partierna kan enas. Anledningen till att israelerna nu röstar i sitt fjärde val på mindre än två år är att högern, trots sin politiska dominans, är så spilttrad.

Om ingen koalition lyckas kring ett regeringssamarbete så är det inte omöjligt att israelerna får se fram emot en femte valrörelse på kort tid nästa höst.

Källor: AFP, Times of Israel, Al Jazeera

Diskussion om artikeln