Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Har du koll på våra kristna påsktraditioner? I vår nya serie om påsken får du veta hur våra påsktraditioner kommit till

Från 2021
Uppdaterad 01.04.2021 09:08.
En glad ung kvinna med ett chokladägg i handen och en påskhare i bakgrunden.
Bild: Yle

I vår svenska version av NRK:s serie om påsken förklarar vi för dig vad som hände under påsken, enligt Bibeln och varför vi firar den så som vi gör. Häng med!

Serien är producerad som ett samarbete med Watt Nytt, Svenska Yles nya nyhetsinnehåll för barn i övre lågstadieåldern. Watt Nytt finns på Arenan och på TikTok.

Palmsöndag

Har du koll på varför vi enligt Bibeln firar palmsöndag ?
Jesus kommer ridande på en åsna och alla tror att han är kungen de väntat på. Folk viftar med palmgrenar och ropar Hosianna, men varför?

Skärtorsdag

Skärtorsdag är torsdagen före påsk. Men varför heter den så?
Skärtorsdag handlar om renlighet och enligt Bibeln är det den dagen som Jesus sina lärljungar, tvättar deras fötter och äter med dem en sista gång. Därför firar vi skärtorsdag.

Skärtorsdagen - Spela upp på Arenan

Långfredag

Långfredagen är enligt den kristna tron dagen då Jesus korsfästes. Därför kallas den långfredag, för att dagen var olidligt lång då Jesus först måste bära sitt kors och sedan hängdes upp på det.

Långfredagen - Spela upp på Arenan

Påskdagen

Påskdagen är dagen då hela orsaken till påsken firas enligt den kristna tron. På den tredje dagen efter att han korsfästes och dog uppstår ju Jesus igen enligt Bibeln. Därför är påskdagen den största helgen enligt många kristna.

Påsksöndagen - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln