Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

När ingriper polisen mot en demonstration under pågående coronaepidemi? Svenska Yle ställde sex frågor till polisen

Från 2021
Poliiseja ja mielensosoittajia.
Bildtext Polisen avbröt lördagens demonstration i Helsingfors mot coronarestriktionerna men lät den fortsatta senare. Nu misstänks arrangörerna för sammankomstförseelse.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Hur tänker polisen kring demonstrationer mitt under coronaepidemin? Och vad räknas som en demonstration? Svenska Yle ringde upp Konsta Arvelin på Polisstyrelsen för att få svar på när polisen ingriper och vilka följderna blir.

Polisens agerande under lördagens demonstration i Helsingfors mot coronarestriktionerna väcker debatt. Vissa frågar sig varför polisen inte avbröt demonstrationen helt och hållet eftersom demonstranterna inte följde begränsningen om högst sex personer.

I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt finns just nu en sammankomstbegränsning på högst sex personer.

Misstänks för sammankomstförseelse

Polisen misstänker nu arrangörerna av demonstrationen för sammankomstförseelse för att de inte följde polisens order.

Förundersökningsledaren kunde inte på måndagseftermiddagen säga hur många som misstänks.

Brottet sammankomstförseelse har ingen egentlig koppling till pågående coronaepidemi utan handlar om att inte följa lagen om sammankomster.

Svenska Yle ringde upp inspektör Konsta Arvelin vid Polisstyrelsen för att få klarhet i hur polisen agerar vid demonstrationer med tanke på nuvarande coronarestriktioner.

Hur reagerar polisen om över sex personer samlas på stan?

– För att polisen överhuvudtaget ska reagera ska det handla om en allmän sammankomst enligt lagen om sammankomster. Typiskt kan det vara fråga om en demonstration eller en offentlig tillställning, typ musik- eller teaterföreställning.

– Om det i anmälan om sammankomsten till polisen framgår att fler än sex personer deltar meddelar polisen vilka förutsättningar som gäller. För att alla ska kunna utöva mötesfrihet och yttrandefrihet har demonstrationer under coronapandemin delats upp i mindre grupper på ett stort område. I varje grupp ska säkerhetsavstånd och andra hygieninstruktioner följas.

För att alla ska kunna utöva mötesfrihet och yttrandefrihet har demonstrationer under coronapandemin delats upp i mindre grupper

Om en demonstration består av små grupper, ska varje grupp ha en egen arrangör?

– Jo, det är huvudregeln. Anmälan ska göras 24 timmar på förhand för att polisen ska få kännedom om saken och förbereda sig. Enligt lagen om sammankomster går det också att göra en anmälan i efterhand om demonstrationen inte medför oskälig olägenhet för allmän ordning.

poliisitarkastaja Konsta Arvelin, poliisihallitus
Bildtext Konsta Arvelin.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

Vad händer om antalet i en grupp överstiger sex?

– Polisen ger inledningsvis anvisningar och bestämmelser åt arrangören eller åt ordförande för en demonstration. Om arrangören inte klarar av att uppfylla dessa kan polisen avbryta eller avsluta sammankomsten eller demonstrationen.

– Den kraftigaste åtgärden är att polisen beordrar att demonstrationen eller sammankomsten avslutas för att den väsentligt strider mot lagen eller för att det inte går att trygga deltagarnas säkerhet.

Vilket brott gör man sig skyldig till om antalet deltagare överstiger sex?

– Det är inte brottsligt att bryta mot sammankomstbegränsningarna i sig. Arrangören för en demonstration som inte följer begränsningen om sex personer misstänks alltså inte automatiskt för brott. Däremot kan man göra sig skyldig till sammankomstförseelse om man inte följer polisens anvisningar om att upprätthålla allmän ordning och trygghet.

Det är inte brottsligt att bryta mot sammankomstbegränsningarna i sig

– Om arrangören väsentligt försummar sin skyldighet att sammankomsten ordnas på ett tryggt sätt kan det också räknas som sammankomstförseelse.

Vilket är straffet?

– Böter. Om polisen bötfäller är straffet 10–20 dagsböter och om förseelsen behandlas av domstol kan straffet bli upp till 120 dagsböter. Bara arrangören eller ordförande av en demonstration kan misstänkas för sammankomstförseelse, det vill säga de som har skyldighet att trygga säkerheten.

– Vanliga deltagare kan inte få böter för sammankomstförseelse, men de kan bötfällas för tredska om de inte följer polisens order.

Om tio personer samlas på stan och skriker slagord, men inte har gjort en anmälan om en demonstration och personerna meddelar polisen att det är en privat tillställning. Hur gör polisen då?

– Det är ingen enkel fråga eftersom vi måste lägga vikt vad personerna själva säger om syftet med sammankomsten. Men om tio personer samlas och deklarerar ett budskap åt andra börjar det ganska snabbt handla om användandet av mötesfrihet. Då funderar polisen på de begränsningar som finns och beordrar fyra personer att demonstrera på ett annat ställe, typ tio meter ifrån gruppen på sex personer.

Polisens främsta åtgärd i liknande fall är inte att beordra en del att sticka iväg

– Jag vill understryka att polisens främsta åtgärd i liknande fall inte är att beordra en del att sticka iväg, hem eller annanstans. Polisen ska i första hand se till att alla har rätt att använda sin mötesfrihet och yttrandefrihet och väljer de åtgärder som möjliggör det här. Därför är det mest logiska att dela upp en demonstration.

Diskussion om artikeln