Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg planerar skaffa laddningsstationer för elcyklar

Från 2021
En person med blå skor är på väg att starta med sin svarta elcykel.
Bildtext Raseborgs stad planerar att installera tre laddningsstationer för elcyklar.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

Raseborgs stad ska konkurrensutsätta laddningsstationer för elcyklar. Staden planerar att placera stationerna i Ekenäs gästhamn, Predium och Sommaröstrand.

Stadsutvecklingssektionen beslöt på sitt möte att turistchefen och upphandlingschefen ska utarbeta anbudsbegäran och konkurrensutsätta byggandet av laddningsstationer för elcyklar.

Det här är ett EU-finansierat projekt. Det är ett samarbete mellan Stockholm Region, Raseborg, Pargas och Kimitoön, där kommunerna tillsammans utvecklar infrastrukturen och tillgängligheten till skärgården. Raseborg ansvarar för att utveckla nya elcykelladdningsstationer.

Moduler med cykelställ och uttag för laddning

Modulerna innehåller cykelställ, uttag för laddning av elcyklar, en bänk, låsbara förvaringsskåp med eluttag, solpaneler och en cykelpump.

Modulen är en lätt konstruktion, så den kan flyttas vid behov. Planeringen av modulen och ritningarna har gjorts av Ekenäsföretaget JS Bygg & Design tillsammans med andra sakkunniga. Företaget valdes efter att tre offerter mottagits.

Första modulen installeras i sommar

Raseborgs stad ska köpa tre stationer enligt projektplanen. Den första modulen installeras i Ekenäs gästhamn i sommar.

Det behövs markanvändningslov av tekniska nämnden och åtgärdstillstånd från byggnadstillsynen för det här.

Projektbudgeten för Raseborgs del av projektet är 199 000 euro och finansieras till 75 procent av EU (European regional development fund). Stadens egen kostnad består enbart av lönekostnader för stadens personal.

Diskussion om artikeln