Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pukki fördömer rasistiska påhoppen och vågar drömma stort – ”Vårt mål är att få spela i VM”

Från 2021
Teemu Pukki ger intervjuer före VM-kvalmatchen mot Bosnien och Hercegovina.
Bildtext Teemu Pukki fördömer alla sorts rasism inom fotbollen och samhället.
Bild: Lehtikuva

Finland laddar just nu inför onsdagens viktiga VM-kvalöppning mot Bosnien och Hercegovina. Lagets anfallsstjärna medger att Finlands mål är att ta sig till VM för första gången.

Det är en glödhet Teemu Pukki som träffar de finländska journalisterna ett par dagar före hemmamatchen mot Bosnien och Hercegovina.

Norwich toppar Championshiptabellen med klar marginal och efter en lite tyngre period har den 30-åriga finländaren återfunnit toppformen, vilket märks på humöret.

– Vi har ett väldigt bra lag och spelet har flutit på. De goda resultaten har givetvis stärkt självförtroendet, både mitt eget och lagets. Vi har förbättrat på spelet och vunnit flera jämna matcher, säger Pukki till Yle.

För tillfället toppar Norwich tabellen med åtta poängs marginal till tvåan Watford och med 14 poäng till trean Swansea. De två främsta tar direkt steget upp till den högsta serien i England.

– Vi är inte ännu där. Nu har vi mer rutin och vet vad krävs för att spela i Premier League. Men först måste vi säkra avancemanget innan vi börjar blicka framåt.

Teemu Pukki prickar krysset.
Bildtext Livet ler för Teemu Pukki.
Bild: AOP

På onsdag inleder Finland VM-kvalet mot turneringen i Qatar 2022. För tillfället är Finland inne i en väldigt intensiv period med nästan 15 matcher under resten av året.

– EM är det stora målet, en dröm för oss alla. Nu måste vi fokusera på VM-kvalet som bjuder på riktigt tuffa matcher. Vårt mål ska nog vara att ta sig vidare från gruppen och att få spela i VM, säger Pukki som nätat 22 gånger för Norwich den här säsongen.

Hela landslaget stöder Glen Kamara

Inför kvalöppningen har de påstådda rasistiska påhoppen mot Glen Kamara fått mycket spaltutrymme. Under landslagets pressträff bar Pukki och de övriga spelarna tröjor med texten ”I stand with Glen”.

– Jag fördömer all sorts rasism inom fotbollen och i samhället över huvud taget. Det är fel att dylika saker får ske och jag hoppas att någon tar itu med problemet. I England och i Norwich var det givetvis en stor snackis och alla var överens om att sådant inte är okej.

Pukki, som har lärt känna Kamara under de senaste åren i landslaget, har full förståelse för lagkompisens reaktioner.

– Jag känner Glen och han skulle aldrig ha reagerat så kraftigt om det inte skulle ha varit något. Han skulle inte ha bjudit på en dylik reaktion om det inte hade hänt något.

Landslagets fokus ligger nu till etthundra procent på onsdagens match. Motståndaren Bosnien och Hercegovina anländer till Finland med en ny tränare i Ivaylo Petev. Matchen mot Finland blir hans första som bosnisk landslagstränare.

– Spelarna är ändå de samma. Svårt att säga något om tränaren, men våra bakgrundskrafter har nog koll på hans planer och hurudan fotboll de vill spela. Vi kommer nog att vara förberedda, det är ett som är säkert, avslutar Pukki.

VM-kvalmatchen mellan Finland och Bosnien och Hercegovina spelas på onsdag med start klockan 21.45. Yle Sporten bjuder på en livebevakning på webben.

Diskussion om artikeln