Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Restaurangerna ska vara stängda till och med den 18 april

Från 2021
Uppdaterad 22.03.2021 22:35.
Ett kafé där stolarna har ställts upp och ner på borden.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Regeringen har vid sina förhandlingar i Ständerhuset beslutat förlänga nedstängningen av restauranger med tre veckor till och med den 18 april.

Förslaget ges till riksdagen i morgon tisdag. Den nuvarande nedstängningen är i kraft till och med den 28 mars.

Nedstängningen gäller restauranger, barer, nattklubbar, caféer och terrasser. Företagen får sälja hämtmat och mat som levereras till kunderna.

De landskap som inte berörs av nedstängningen är Norra Karelen, Mellersta Österbotten, Kajanaland och Norra Savolax. Läget för Södra Österbotten ses över på nytt.

Begränsningar i rörelsefriheten svår fråga

Regeringen kunde inte enas om begränsningar i rörelsefriheten. Förhandlingarna om frågan fortsätter på tisdag.

Statsminister Sanna Marin (SDP) motiverade begränsningarna med att det för närvarande finns för många sociala kontakter mellan människor, vilket leder till att viruset sprids.

Begränsningarna i rörelsefriheten skulle enligt Marin sätta stopp bland annat för shopping för nöjes skull och situationer där folk samlas i hemmen.

Begränsningarna skulle innebära att man får vara ute och röra på sig med medlemmar av samma hushåll samt med en person som inte hör till samma hushåll.

I synnerhet Vänsterförbundet, De gröna och Svenska Folkpartiet har varit kritiska till begränsningar i rörelsefriheten.

De här partierna vill först ta i bruk andra åtgärder såsom krav på munskydd, nedstängning av specialaffärer, krav på negativt testresultat vid gränsen och en starkare rekommendation för distansarbete.

Statsministern kommer på tisdag att informera oppositionen om epidemiläget och behovet av restriktioner.

Källa: STT, Statsrådet

Artikeln har uppdaterats. Artikeln har kompletterats med uppgifter om Kajanaland och Södra Österbotten, och med att restaurangerna får sälja mat som levereras till kunderna.

Diskussion om artikeln