Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland på bordet när USA:s utrikesminister Blinken gör sitt första Brysselbesök – Natos Stoltenberg: Putin ytterst ansvarig

Från 2021
Uppdaterad 23.03.2021 13:31.
Programmet är inte längre tillgängligt
Blinken håller presskonferens inför Natos utrikesministermöte - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Alla blickar är riktade mot USA:s nya utrikesminister Antony Blinken som träffar sina kollegor vid ett Natomöte i Bryssel. Utrikesministrarna kommer bland annat diskutera Natotruppernas öde i Afghanistan och den svåra relationen till Ryssland.

Bryssel

Vid en kort presskonferens vid Natos högkvarter underströk Blinken USA:s engagemang för militäralliansen.

Han sa att Nato varit en hörnsten för fred, välstånd och stabilitet för det transatlantiska samfundet och intygade USA:s vilja att gjuta nytt liv i alliansen.

Samtidigt finns frågor där USA:s och Europas intressen går isär. Blinken förväntar sig en diskussion om gasrörsprojektet Nord Stream 2 med sin tyske kollega Heiko Maas.

- President Biden har varit mycket tydligt med att han ser gasröret som en dålig idé såväl för Europa som för USA.

Natoländer väntar på riktlinjer

I många Natoländer väntar man med iver på riktlinjer om Nato från president Joe Bidens administration. En högaktuell fråga gäller de återstående Natotruppernas öde i Afghanistan.

Enligt det avtal som Bidens föregångare Donald Trump ingick med talibanerna ska de återstående amerikanska styrkorna på ungefär 2 500 personer lämna Afghanistan före början av maj.

Sotilaat nostavat lippua salkoon.
Bildtext Efterhand har Natos och USA:s närvaro i Afghanistan minskat.
Bild: Rob Curtus / Marine Corps Times / EPA

Det kan ändå bli svårt för Washington att leva upp till den strama tidtabellen, varnade Biden förra veckan.

Bidens uttalande har väckt uppståndelse bland talibanerna som varnar för konsekvenserna om man inte lämnar landet.

USA:s beslut avgörande för Natotrupperna

Trots att en majoritet av de återstående Natotrupperna på knappt 10 000 personer är från andra länder än USA, så är de amerikanska truppernas närvaro av stor betydelse för hela den Natoledda insatsen.

De övriga Natoländerna har signalerat att man kan tänka sig att stanna längre i Afghanistan om USA också gör det. Nu väntar man på besked om hur Bidenadministrationen ser på USA:s framtid i Afghanistan.

– Alla alternativ ligger på bordet och det har inte fattats något slutligt beslut, sa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid en presskonferens i går, måndag.

– Men jag anser det vara ytterst viktigt att de allierade rådfrågar varandra noggrant, som vi kommer att göra vid utrikesministermötet med minister Blinken.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att de utländska styrkorna i Afghanistan inte kan dras bort som avtalat eftersom talibanerna inte har uppfyll villkoren i avtalet med USA.
Bildtext Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Bild: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Något beslut om Natotruppernas öde väntas inte ännu vid utrikesministermötet. Stoltenberg betonar att talibanerna också måste uppfylla sin andel av fredsavtalet som utgår från att våldet ska trappas ned.

– Vi förväntar oss också att talibanerna tydligt visar att man slutat hjälpa al-Qaida och andra internationella terrororganisationer.

Blinken tog inte närmare ställning till tidtabellen för att dra bort trupperna från Afghanistan. Han betonade ändå att besluten kommer att fattas i samråd med de övriga Natoländerna.

Svår relation med Ryssland

Det skärpta tonläget mellan presidenterna Joe Biden och Vladimir Putin späder på intresset för utrikesministermötet.

I en tv-intervju förra veckan sade Biden att president Putin får betala ett pris för försöken att underminera resultatet i det amerikanska presidentvalet i fjol.

Biden svarade även jakande på en fråga om huruvida han anser att Putin är "en mördare".

USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin.
Bildtext Joe Biden och Vladimir Putin år 2011.
Bild: Maxim Shipenkov / EPA

Kommentaren har väckt uppståndelse i Ryssland. Enligt en talesperson för Kreml saknar uttalandena motstycke i historien.

Vid presskonferensen inför utrikesministermötet blev Stoltenberg tillfrågad om han håller med Biden. Stoltenberg svarade att Putin naturligtvis är ytterst ansvarig för alla de handlingar som utförs av den ryska staten.

– Och vi har sett ett mönster av aggressivt beteende – inklusive riktade mord- eller mordförsök på motståndare.

Samtidigt betonar Stoltenberg att dialogen med Ryssland måste fortsätta.

– Även om vi inte skulle nå en bättre relation med Ryssland så måste vi hantera den svåra relationen med vår granne Ryssland.

Utrikesminister Haavisto representerar Finland

Finland medverkar i utrikesministermötet på onsdag i egenskap av partnerland. Diskussionen kommer att handla om Ryssland.

– Vi kommer förstås att diskutera traditionella säkerhetsfrågor. Men jag kommer speciellt att ta upp miljösamarbetet och möjligheten att samarbeta inom det arktiska området då Ryssland tar över som ordförande för Arktiska rådet i början av maj, säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna).

Pekka Haavisto bläddrar i sina anteckningar inför en presskonferens i Bryssel måndagen den 22 mars.
Bildtext Pekka Haavisto representerar Finland på utrikesministermötet.
Bild: Rikhard Husu

Haavisto ser fram emot åsiktsutbytet med USA:s utrikesminister Antony Blinken.

– Inom Nato diskuteras Europas säkerhet och det är också väldigt intressant för Finland att vara med i en sådan debatt.

Vilken betydelse har det att partnerländerna Sverige och Finland också deltar i mötet?

– Vi har sagt att partnerskapet inte enbart handlar om samarbete mellan soldater utan även ett samarbete mellan politiker. Därför är det mycket viktigt att vi som utrikesministrar kan delta i Natomötet.

Kl: 11:18: Artikeln har uppdaterats med Antony Blinkens kommentarer från morgonens presskonferens. Rubriken har uppdaterats.

Källor: Nato, AFP

Diskussion om artikeln