Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

På nytt starkt stigande coronasiffror – Tyskland drar i nödbromsen

Från 2021
Tysklands förbundskansler Angela Merkel under ett presstillfälle om coronaåtgärder den 22 mars 2021. Hon tittar framåt medan hon pratar och ser allvarlig ut.
Bildtext Förbundskansler Angela Merkel meddelade om coronaåtgärderna under ett presstillfälle natten mellan måndag och tisdag.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Där det under måndagen ursprungligen var tänkt att man skulle diskutera slopade restriktioner, tvingar coronaläget Tyskland i stället att igen ta till nya skärpningar. Samtidigt förlängs den nu gällande nedstängningen till mitten av april.

Där man ännu för några veckor sedan räknade med att inför påskhelgen kunna öppna upp allt större delar av samhället, tvingar de försämrade coronasiffrorna nu Tyskland att gå den motsatta vägen.

Man kommer därför nu att för en begränsad tid ytterligare skärpa den gällande nedstängningen.

I samband med påskhelgen kommer största delen av det offentliga livet att stå stilla. Skärtorsdagen och påsklördagen kommer i år att vara extra helgdagar och under hela påskhelgen gäller bland annat skärpta kontaktbegränsningar.

Matbutikerna får hålla begränsat öppet endast under påsklördagen och påskhelgens gudstjänster hålls i år endast på distans.

Nedstängning till mitten av april

Under måndagens maratonmöte mellan förbundskansler Angela Merkel och de tyska förbundsländernas regeringschefer slogs dessutom fast att den gällande nedstängningen fortsätter till den 18 april.

Samtidigt poängterades att man nu i områden med snabbt stigande coronasiffror konsekvent måste slopa de restriktionslättnader som redan har införts.

Något man visserligen hade kommit överens om redan i början av mars, men där man på många håll i landet hittills har valt att inte skärpa restriktionerna på nytt.

Under påskhelgen gäller alltså nu strikta kontaktbegränsningar. Det är endast tillåtet att träffa en person som inte tillhör det egna hushållet. Inför mötet hette det ännu att påskfirande med den närmaste familjen skulle vara tillåtet.

Inför mötet ställdes också krav om att företagen borde erbjuda sina anställda två snabbtest per vecka. Det här blir nu ändå inte verklighet, utan testandet inom företagen ska också framöver ske endast på frivillig basis.

Mallorca men inte Mecklenburg-Vorpommern

Ett mycket omstritt tema under måndagens möte var frågan om resande. På den här punkten var åsiktsskillnaderna så stora att man under måndagskvällen var tvungen att ta en flera timmar lång paus i förhandlingarna.

Att det igen är möjligt att åka till Mallorca utan att för den skull behöva placera sig i karantän efter resan har i Tyskland väckt en hel del diskussion och kritik.

Många har frågat sig hur det å ena sidan kan vara möjligt att ta flyget till Mallorca, men å andra sidan inte är tillåtet att göra kortare resor i det egna förbundslandet. Det senare var något som flera delstater strävade efter att igen tillåta.

I samband med den nattliga presskonferensen efter mötet uppmanade förbundskansler Angela Merkel tyskarna att stanna hemma under påskhelgen. Hon avrådde i synnerhet från att åka till utlandet.

Man kom därför nu också överens om att i samband med alla utlandsresor införa obligatoriskt coronatestande inför hemresan.

I samarbete med researrangörerna och flygbolagen ska man börja testa alla resenärer innan de återvänder till Tyskland.

Diskussion om artikeln