Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skyddspolisen varnar för att det högerextrema hotet har ökat i Finland: "Aktörer har förmåga och motivation att genomföra terrorattentat"

Från 2021
Kuvassa on Antti Pelttari, joka vieraili Ylen aamussa 30. lokakuuta 2020.
Bildtext Skyddspolisens chef Antti Pelttari säger att den högerextrema terrorismen i Finland är mer oroväckande än förr. Skyddpolisen känner till personer som har förmåga att begå brott, säger han.
Bild: Silja Viitala / Yle

Skyddspolisen säger att det högerextrema hotet har ökat på ett oroväckande sätt i Finland. Det gjordes också intensiva försök till cyberspionage och de riktade sig särskilt mot beredningen av Finlands utrikes- och säkerhetspolitik. Det här kommer fram i Skyddspolisens årsrapport.

- Vi ser en tydlig förändring då det gäller högerextremismen, tyvärr. Vi känner till personer som har både kapacitet och motivation att utföra terrordåd, säger Skypos analyschef Pekka Hiltunen.

- De agerar ofta ensamma och med lösa kopplingar till internationella nätverk, där man får ideologiskt stöd, där man rekryterar och för diskussion, säger han.

Hiltunen tillägger att Skyddspolisen har fått information om förberedelser för konketa brott, genom att man har försökt skaffa utrustning för att utföra sådana. Han vill inte kommentera om det pågår någon förundersökning i de här fallen.

Extrema islamister stärker sina nätverk

Också den extrema islamistiska miljön är fortfarande aktiv. Islamiska staten har förlorat största delen av sin makt, men det finns starka nätverk kvar i Finland, från åren då finländska jihadister rekryterades aktivt.

- I Finland är nätverken mycket starka, och de har blivit starkare. En betydande del av de återvändande kommer att fortsätta med sin verksamhet, och de är ett betydande hot, säger Hiltunen.

Intensiva försök till spionage mot Finlands utrikespolitik

Cyberspionaget har ökat märkbart under året.

- Många flyttade sig väldigt snabbt över till distansarbete. Vi gav flera förvarningar om att man var på väg att ta sig in i e-post system inom den offentliga förvaltningen, säger Skyddspolisens chef Antti Pelttari.

Han bedömer att inreserestriktionerna är en orsak till att färre spioner har befunnit sig i landet och till att andra stater i stället har fokuserat på cyberspionage. Skyddspolisen vill inte nämna länderna vid namn, men säger att det handlar om auktoritära stater.

"Skyddspolisen observerade exceptionellt intensiva statliga försök till cyberspionage mot beredningen av Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska beslutsfattande", skriver Skyddspolisen i sin årsrapport.

Skypo följer 390 personer - största delen är radikala islamister

Hotnivån ligger kvar på nivå 2, vilket betyder förhöjd hotnivå på en fyragradig skala. Det här är ett sätt för Skyddspolisen att bedöma hur stort hotet är mot Finlands inre säkerhet.

Liksom tidigare följer Skyddspolisen 390 personers verksamhet aktivt, av vilka största delen är en del av den extrema islamistiska miljön. Trots att siffran är den samma är listan är inte statisk, utan personer läggs till och tas bort.

Under året har Skyddspolisen anställt fler personer och har nu omkring 500 anställda.