Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudiarabien lägger fram fredsförslag i krigströtta Jemen - Huthi-rebellerna än så länge skeptiska

Från 2021
Houthirebeller som kontrollerar Hoideidah lovar att dra bort sina väpnade styrkor från staden
Bildtext Huthirebellerna avvisar Saudiarabiens nya fredsplan samtidigt som de rycker fram mot den energirika provinsen Marib, som än så länge kontrolleras av den internationellt erkända regeringen.
Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Saudiarabien har lagt fram ett nytt fredsförslag i Jemen som går ut på landsomfattande eldupphör samt återupprättade flyg- och båtförbindelser. Huthirebellerna är skeptiska och kräver fortfarande att Saudiarabiens militärkoalition häver handelsblockaden mot Jemen för att underlätta världens värsta humanitära katastrof.

Försöken att få slut på det över sex år långa kriget som har krävt över 100 000 dödsoffer, tar ny fart efter maktskiftet i USA. Trycket på militärkoalitionen som leds av Saudiarabien har ökat både internt och internationellt och det var därför ingen överraskning att utrikesminister prins Faisal bin Farhan Al Saud, lade fram en ny fredsplan på måndag kväll.

Saudiarabien föreslår ett landsomfattande eldupphör som skulle sammanfalla med återupprättandet av begränsade flyg- och båtförbindelser.

Förslaget innehåller inget nytt. Vi förväntade oss att Saudiarabien skulle meddela att handelsblockaden upphör

Saudierna säger sig vara redo att tillåta import av bränsle och livsmedel via flygplatsen i huvudstaden Sana och hamnen i Hodeidah, som bägge kontrolleras av rebeller.

- Initiativet verkställs genast efter att huthierna har accepterat det, försäkrade prins Faisal bin Farhan.

USA ger förslaget sitt helhjärtade stöd medan rebellerna ställer sig kallsinnigt till fredsinitiativet, precis som tidigare.

Huthierna anser att den långvariga blockaden särskilt av hamnstäder som Hodeidah, omedelbart bör hävas utan villkor, för att underlätta den humanitära katastrofen i Jemen, som enligt FN är den värsta i världen.

- Förslaget innehåller inget nytt. Vi förväntade oss att Saudiarabien skulle meddela att handelsblockaden upphör både vad gäller hamnar och flygplatser och att koalitionen genast släpper in de 14 fartyg som har stoppats, konstaterade rebellernas talesman och chefsförhandlare Mohammed Abdulsalam.

Familjer i hamnstaden Hodeidah köar för mathjälp. Över 80 procent av jemeniterna är numera helt beroende av omvärldens hjälp.
Bildtext Familjer i hamnstaden Hodeidah köar för mathjälp. Över 80 procent av jemeniterna är numera helt beroende av omvärldens hjälp.

Arabvärldens fattigaste land Jemen, var redan före kriget helt beroende av importerade livsmedel. Numera är över 80 procent av landets drygt 28 miljoner invånare helt beroende av humanitärt bistånd från omvärlden.

Åtminstone två miljoner barn lider av akut undernäring och en fjärdedel av krigets dödsoffer är barn.

Huthierna anser att blockaden är både olaglig och omoralisk och att blockaden bör bortkopplas från politiska tvister. Saudiarabien försvarar den med behovet att förhindra vapenleveranser till rebellerna från deras bundsförvant Iran.

FN och biståndsorganisationer anser att blockaden är alltför rigorös och FN har därför byggt upp en mekanism i Djibouti, där man kan inspektera fartyg innan de får tillstånd att anlöpa hamnen i Hodeidah.

Saudiarabien stoppar ändå de flesta fartyg som har fått klartecken av FN. En annan tvistefråga som försvårar hjälpleveranser är vem som kontrollerar inkomsterna från hamnen, huthierna eller regeringen som stöds av Saudiarabien.

Huthirebellernas talesman och chefsförhandlare Mohammed Abdulsalam anser att Saudiarabiens ny fredsplan inte innehåller något nytt.
Bildtext Huthirebellernas talesman och chefsförhandlare Mohammed Abdulsalam anser att Saudiarabiens nya fredsplan inte innehåller något nytt.

Huthierna avvisade ett liknande fredsförslag för bara två veckor sedan, men Abdulsalam lämnar i alla fall dörren öppen för fortsatta förhandlingar med Saudiarabien och USA, via fredsmäklaren Oman.

Den internationellt erkända regeringen välkomnar också förslaget i likhet med FN och USA, som försäkrar att förhandlingarna fortsätter trots rebellernas skeptiska inställning i det här skedet.

- Det här är ett steg i rätt riktning, försäkrar det amerikanska utrikesministeriets taleskvinna Jalina Porter. Hon upprepade att USA vill se ett slut på kriget som hotar att utlösa hungersnöd i Jemen.

FN:s talesman Farhan Haq säger att det ännu är för tidigt att säga om detta nya förslag leder någonvart i motsats till alla tidigare fredsinitiativ som har havererat.

En krigsänka vattnar en grav vid en gravgård för stupade rebeller i huvudstaden Sana.
Bildtext En krigsänka vattnar en grav vid en begravningsplats för stupade rebeller i huvudstaden Sana.
Bild: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Det finns alltså försiktiga förhoppningar om att kriget kan få ett slut, efter åratal av strider och humanitär nöd.

Saudiarabien har under det senaste året upprepade gånger signalerat att det är villigt att avsluta kriget mot rebellerna som det själv inledde år 2015 då president Abd Rabbu Mansur Hadi hade jagats iväg i landsflykt till Saudiarabien.

Det kan vara ett resultat av huthirebellernas upptrappade drönar- och raketattacker mot det stora och rika grannlandet Saudiarabien, som nu kräver säkerhetsgarantier av rebellerna i utbyte mot fred.

Rebellerna har också inlett en ny offensiv mot den energirika provinsen Marib, regeringens sista fäste i nordöstra Jemen, kanske i förhoppningen att förstärka sina ställningar inför stundande fredssamtal. Det hotar samtidigt att utlösa en ny flyktingkris i Jemen.

En fjärdedel av krigets offer i Jemen är barn enligt Rädda barnen. Bilden togs i måndags från den rebellkontrollerade huvudstaden Sana under firandet av FN:s världsvattendag.
Bildtext En fjärdedel av krigets offer i Jemen är barn enligt Rädda Barnen. Bilden togs i måndags från den rebellkontrollerade huvudstaden Sana under firandet av FN:s världsvattendag.

Rebelloffensiven mot Marib har pågått i nästan ett år och ett nytt attackförsök har för stunden slagits tillbaka på grund av Saudiarabiska flyg- och raketattacker.

Frontlinjen har i varje fall ryckt allt närmare provinshuvudstaden Marib, vilket hotar att förvärra den humanitära katastrofen ytterligare.

Marib som omgärdas av öknen, hade omkring 400 000 invånare före krigets början, men den har länge varit en skyddshamn för flyktingar och staden har nu omkring 2,7 miljoner invånare.

Det finns över 130 tillfälliga läger för flyktingar i och omkring Marib och flera har redan övergivits på grund av strider.

- Vi är rädda för att striderna kommer att förvärras och anlända hit till oss. Det är mycket instabilt, strider förekommer nu endast ett par kilometer från oss, men vi har ingenstans att ta vägen, klagar studenten Hamas al-Muslimi.

Källor:Reuters, AFP, BBC, Rädda Barnen