Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kaplansgården i Borgå säljs som bostadshus - Lekskolan Regnbågen flyttar troligen i sommar

Från 2021
Kaplansgården i Borgå
Bildtext Kaplansgården i Borgå är till försäljning. Arkivbild.
Bild: YLE/Stefan Härus

Kaplansgården i Borgå är till salu. Lekskolan Regnbågen står eventuellt inför sin fjärde flytt på bara några år. Föreningen Steinerpedagogikens vänner i Borgå avväger om den försöker köpa fastigheten.

Har du drömt om att bo nära all service som stadskärnan kan erbjuda, men samtidigt i ett idylliskt trähusområde som andas historia?

Så inleder fastighetsmäklaren sin annons för Kaplansgården på Prästgårdsbacken i Borgå. Kaplansgården säljs nu som bostadshus på basis av anbud.

- I detaljplanen är Kaplansgården ett bostadshus, men det gjordes en tillfällig ändring i fastighetens ändamål för daghemmet. Ändringen upphör nu i sommar och efter det är det inte längre möjligt att ha daghemsverksamhet där, säger fastighets- och anskaffningsschef Krista Eloneva vid Borgå kyrkliga samfällighet som äger Kaplansgården.

När Lekskolan Regnbågen flyttade in i november 2017 undertecknades ett hyreskontrakt till 30 juni 2018. Kontraktet förlängdes sedan och går nu ut i sommar, den 30 juni.

För att få fortsätta med daghemsverksamhet i Kaplansgården krävs en tillfällig eller permanent ändring i detaljplanen som skulle tillåta dagshemsverksamhet.

Samfälligheten har inga planer på att förlänga den tillfälliga ändringen, utan säljer nu fastigheten av ekonomiska skäl tillsammans med sex andra.

Gemensamma kyrkofullmäktige fattade beslut om försäljning vid sitt möte den 28 januari.

Utgångspriset är 300 000 euro för fastigheten och 50 000 euro för den tillhörande tomten intill. Budgivningen pågår till den 30 april.

Lekskolan Regnbågen i Borgå 28.01.2020
Bildtext Steinerpedagogikens vänner överväger att lägga bud på fastigheten. Arkivbild.
Bild: Yle/Stefan Härus

Läget är mycket tungt och svårt för Steinerpedagogikens vänner i Borgå, säger föreningens ordförande Frida Tavastila.

- Det är förstås jätteledsamt att vi är i en sådan här situation och sen i och med att det blev budgivning med dolt bud så känns det väldigt osäkert.

När det blev klart att Kaplansgården skulle säljas var föreningen intresserad av att köpa fastigheten. Intresset finns alltjämt, men förfarandet med sluten budgivning gör situationen knepig.

- Det är svårt att veta hur mycket pengar det kan bli fråga om. Om föreningen inte har möjlighet att köpa så har vi också tänkt att vi vill utreda om vi har någon som investerar och att vi i stället skulle hyra av dem.

Tavastila uppskattar att själva budgivningen och försäljningsprocessen sträcker sig in i april, varefter köpet sedan ska behandlas och godkännas inom samfälligheten.

- Det känns som en lång och osäker process och det är svårt att planera vår verksamhet inför hösten. Många familjer vet inte heller hur de ska tänka, om vi finns kvar där eller någon annanstans. Det är en osäker tid för både personal och familjer, och ett stort jobb för styrelsen att ta itu med.

Förutom att fastigheten är till salu upphör också den tillfälliga ändringen i detaljplanen när föreningens hyreskontrakt går ut den 30 juni.

- Kontraktet går ut sista juni, men om jag har förstått rätt så kan den byråkratiska processen dra ut ännu längre på tiden. Om vi skulle vara så lyckligt lottade att vi skulle vinna budet och få stanna kvar, men inte fick veta det förrän efter att vårt kontrakt har gått ut, så känns det helt galet.

Inga hinder för ändring i detaljplanen

Föreningen borde alltså helst köpa fastigheten innan hyreskontraktet går ut, för att smidigast kunna söka om en fortsatt ändring i detaljplanen för daghemsverksamheten.

Alternativet är att få underteckna ett nytt hyreskontrakt med den nya ägaren och sedan ansöka om en tillfällig eller permanent ändring i detaljplanen.

- Vi har varit i kontakt med byggnads- och miljönämnden och det har inte framkommit något hinder att vi inte skulle få det, men det är också en lång process i sig. De har sagt att om vi kan fortsätta så önskar de att vi skulle ansöka före nuvarande ändring går ut och helst så fort som möjligt så att det inte blir något avbrott, säger Tavastila.

Borgå stad kan få ansvar för 20 dagisbarn

Problemet berör inte bara Steinerpedagogikens vänner i Borgå utan också Borgå stad.

Om Lekskolan Regnbågen inte hittar nya lokaler utan måste lägga ner verksamheten är det stadens skyldighet att placera barnen inom sin egen småbarnspedagogik.

- Vi har sett oss omkring och frågat Borgå stad som också är lite orolig för oss. Staden vill också gärna att vi fortsätter. Skulle det gå så illa att vi inte kan göra det så har de plötsligt 20 barn som de ska placera in i sina daghem här och där.

Tavastila understryker att en sådan lösning inte är önskvärd eftersom barnen helst bör få ha en bekant och trygg omgivning kring sig. Det här skulle också vara en utmaning ur en pedagogisk synvinkel.

- Visst blir det en helt annan vardag för barnen om de ska hoppa in i en sådan verksamhet. Våra grunder ligger på en lugn och trygg miljö med mycket fri lek och att barnen får utvecklas i sin egen takt så att de växer och stärker sin självkänsla där.

Lekskolan Regnbågen har dessutom en egen kock då matpedagogiken är en stor del av daghemmets verksamhet.

Vid Kaplansgården finns äppelträd och bärbuskar och barnen har också odlat sin egen potatis där.

Diskussion om artikeln